Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Gasprom" dobio prve dozvole za "Turski tok"

“Gasprom” dobio prve dozvole za “Turski tok”

gaspromMOSKVA, Ruska kompanija “Gasprom” je diplomatskim kanalima dobila prve dozvole turskih vlasti za realizaciju “Turskog toka”, nakon obnove rada na projektu i sada počinje njegova realizacija, saopšteno je iz ove kompanije.

Na kraju prošlonedjeljnih razgovora šefa borda direktora “Gasproma” Alekseja Milera i ministra energetike Turske Berata Albajraka postignut je dogovor o ubrzanom završetku svih neophodnih pripremnih procedura za početak realizacije projekta.

“Početak izdavanja dozvola je pozitivna vijest za ‘Gasprom’. Taj korak turske strane pokazuje zainteresovanost turskih vlasti za projekat ‘Turski tok’ i svjedoči o prelasku na njegovu praktičnu realizaciju”, navodi se u saopštenju iz “Gasproma”, prenosi “Sputnjik”.

Projekat “Turski tok” predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora do evropskog dijela Turske i na teritoriji Turske do granice sa Grčkom.

Dužina morskog dijela projekta treba da iznosi oko 919 kilometra, a kopnenog na turskoj teritoriji 180 kilometara. Planirano je da snaga svake od grana gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ukupna vrijednost projekta se procenjuje na 11,4 milijardi dolara. Na kraju razgovora turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je održan u Sankt Peterburgu u avgustu, bilo je odlučeno da se nastavi rad na “Turskom toku”, a u međuvremenu je formirana radna grupa i napravljen plan rada. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti