Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte rastu zahvajujući padu američkih zaliha i dolara

Cijene nafte rastu zahvajujući padu američkih zaliha i dolara

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas nadogradile nedavno stečene dobitke, zahvaljujući slabijem dolaru i industrijskim podacima koji ukazuju da su američke zalihe “crnog zlata” potonule prošle nedjelje. nafta

Američka “laka” nafta WTI skočila je za 72 centa, na 46,22 dolara za barel, a sjevernomorska sirova nafta “brent” se trgovala za 64 centa skuplje, na nivou od 48,62 dolara, izvještava agencija AFP.

Na najnoviji oporavak cijena uticali su podaci Američkog instituta za naftu, kog finansira naftna industrija, a prema kojima su komercijalne zalihe “crnog zlata” u SAD-u pale za 12,1 milion barela prošle nedjelje, prema agenciji “Blumberg njuz”.

Pažnja trgovaca je sada usredsređena na zvanične podatke američkog Ministarstva za energetiku o zalihama nafte, koji će obezbijediti bolju procenu kretanja tražnje u vodećoj svetskoj ekonomiji i najvećem potrošaču ovog energenta. Informacija o tome da je u avgustu, prvi put u 22 mjeseca, porastao uvoz u Kine, koja je još jedan veliki svjetski potrošac energenata, takođe je pružila podršku cijenama nafte, ohrabrivši nade da se najveća azijska ekonomija stabilizuje poslije više godina usporavanja.

Rusija i OPEK treba da se sastanu u Alžiru kasnije ovog mjeseca da bi razgovarali o tome kako da se reši problem prevelikih isporuka koje guraju cijene nafte naniže u posljednje dvije godine. Izjave s početka ove nedjelje upućene iz Saudijske Arabije, vodeće članice OPEK-a, i iz Rusije, kojima se pridružio i iranski predsjednik Hasan Rouhani, o posvećenosti “stabilizaciji tržišta” podgrejale su nade u moguće limitiranje proizvodnje.

Međutim, trgovci su i dalje skeptični u pogledu mogućeg postizanja dogovora pošto je slična nastojanja ranije ove godine potkopao Iran, odbijanjem da se pridruži bilo kakvom sporazumu nakon izlaska zemlje iz višegodišnjih zapadnih sankcija uvedenih ranije zbog nuklearnog programa Teherana. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti