Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIEA:Tržište će biti prezasićeno naftom do sredine 2017. godine

IEA:Tržište će biti prezasićeno naftom do sredine 2017. godine

LONDON/NJUJORK, Prezasićenost globalnog tržišta naftom koja je pogodila proizvođače, ali je, sa druge strane, omogućila potrošačima niže cijene na pumpama, izgleda da će potrajati šest mjeseci duže od prvobitne prognoze, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).nafta

Kako navode iz IEA, rast tražnje za naftom usporava, dok zalihe rastu, što znači da će višak ponude potrajati “bar tokom prve polovine sljedeće godine”, prenosi agencija Frans pres.

Ova organizacija, sa sjedištem u Parizu, prethodno je prognozirala da će prekomjerne zalihe nestati u kasnijem toku 2016. godine.

Iz IEA poručuju da aktuelna cijena nafte, koja je iznad 45 dolara za barel, sugeriše na pad ponude i snažan rast tražnje.

“Međutium, događa se nešto potpuno suprotno od prethodne procene, a to je da rast tražnje usporava, a ponuda raste”, navodi se u mesečnom izveštaju IEA.

Prema najnovijim projekcijama IEA, globalna tražnja za naftom će porasti za 1,3 miliona barela dnevno u 2016. godini, na 96,1 milion barela dnevno, u odnosu na prvobitno projektovani rast od 1,4 miliona barela dnevno.

IEA je, takođe, srezala prognoziranu tražnju za narednu godinu, za 200.000 barela nafte dnevno, na 97,3 miliona barela dnevno. Kamatica

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti