Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: "Medna" doprinosi ukupnom rastu privrede Srpske

Đokić: “Medna” doprinosi ukupnom rastu privrede Srpske

djokicRIBNIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su veliki efekti izgradnje MHE “Medna” u Ribniku koja će doprinijeti ukupnom rastu privrede Srpske, jer su ovim projektom izgrađeni putevi, elektromreža i vodovodi, koji će omogućiti i razvijanje turističkih potencijala predivnih krajeva ove opštine.

On je rekao novinarima da je za Vladu i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva veoma važno da je projekat izgradnje Male hidroelektrane “Medna” u završnoj fazi izvođenja, kao i da je završena izgradnja tunela od 2.650 metara, jedinog te vrste na prostoru Srpske.

“To govori o ozbiljnosti investitora i projekta i njegovom kvalitetu. Počele su aktivnosti na gradnji postrojenja čime se projekat priprema za završnu fazu svoga izvođenja, da bude pripremljen i tehnički pušten u rad najkasnije do polovine sljedeće godine”, dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je veoma značajno da je u pozadini ovog projekta austrijska energetska grupacija “Kelag” kao najrespektabilnija evropska kompanija sa “Interenergo Slovenija” i “L.S.B. elektrane” Banjaluka.

“Ovaj projekat će ostvarivati izuzetno velike efekte u pogledu proizvodnje električne energije i bitno će poboljšati bilanse proizvedene energije na području Republike Srpske. Planirani obim ove elektrane je 4,9 megavata što je izuzetno veliki kapacitet i velika količina energije koja će se ovdje proizvoditi. Veliki efekat osjetile su i domaće građevinske firme”, pojasnio je Đokić.

On je danas u Ribniku nakon svečanog otvaranja tunela na projektu izgradnje Male hidroelektrane “Medna” rekao da je drugi put u posjeti ovom gradilištu, čime želi da pokaže da je Vlada Srpske ozbiljno zainteresovana za ovaj projekat koji su najviše osporavala neka udruženja i nevladine organizacije, navodno, zbog ekoloških razloga.

“Ovo je projekat koji se gradi i ostvaruje u skladu sa planiranom dinamikom, iako je bilo i određenih problema. Rađen je derivacioni tunel, čime je projekat uveden u znatno složeniju fazu građevinskih radova, nego što je prvobitno bilo planirano. To je povećalo i vrijednost investicija koje su prvobitno trebalo da iznose 25 miliona KM, a sada će iznositi 21 milion evra”, istakao je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti