Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikalac traži besplatnu struju za penzionere

Sindikalac traži besplatnu struju za penzionere

BEOGRAD,  Predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović ocijenio je da je poskupljenje struje u Srbiji za 3,8 odsto “novi danak i inflatorni udar neefikasne ekonomske politike Vlade Srbije”.

On je najavio da će inicirati novi način naplate električne energije.

“Obrazloženje da je struja poskupela u proseku za oko jedan evro po domaćinstvu je krajnje licemerje i predstavlja još jedan vid manipulacije svešću građana. Iniciraću predlog novog Zakona o energetici i evoluciju tarifnog sistema za obračun električne energije koji bi odgovarao svim građanima Srbije, u skladu sa prosečnom zaradom, minimalnom cenom rada i indeksom potrošačkih cena, jer je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope“, naveo je u saopštenju Veselinović.

Veselinović, koji je najavio da će biti predsjednički kandidat u ime Inicijative građana “Radnik nije rob”, ocijenio je da u narednih deset godina cijena struje u Srbiji za socijalno ugrožena domaćinstva i one sa minimalnim zaradama i penzijama mora postati besplatna, za one sa prosečnom zaradom socijalna kategorija, dok za one koji mjesečno troše na hiljade kilovata zagrevajući svoje vile, garaže, podrume i bazene “krajnje tržišna”.

“Insistiraću na tome da svako ko troši električnu energiju mora da ima jasan uvid koliko je potrošio pri samom pogledu na svoje električno brojilo, a ne da ga zbunjuju stavke o taksama i drugim nametima koji se provlače kroz konačni obračun, koje su sada zbunjujuće, mistifikovane i predstavljaju samo neutemeljen i nezakonit namet građanima“, dodao je on.

Veselinović je naveo da će zahtjevati da se iz izrade novog zakona i tarifnog sistema isključi Međunarodni monetarni fond, a Svjetska banka iz upliva u energetski potencijal Srbije “budući da su ljudi živa bića koja trpe posljedice siromaštva, a porodica socijalna kategorija”. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti