Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkok iranskog izvoza nafte nokautirao cijene "crnog zlata"

Skok iranskog izvoza nafte nokautirao cijene “crnog zlata”

naftaLONDON/TOKIO, Cijene nafte su danas pale zbog skoka iranskog izvoza tog energenta, što samo dodatno pogoršava situaciju sa prekomernim globalnim zalihama, navode analitičari.

Američka “laka” nafta WTI je pojeftinila za 32 centa, na 48,49 dolara po barelu, a severnomorska sirova nafta “brent” je pala za 26 centi, na 50,63 dolara, piše britanski portal “Vik UK”.

Na pad cijena nafte je, prema rečima trgovaca, uticalo najnovije povećanje iranskog izvoza nafte, koje je, prema nekim procjenama, dostiglo nivo od oko 2,8 miliona barela dnevno u septembru, što je gotovo jednako vrhuncu iranskih isporuka u 2011. godini, pre nego su toj zemlji uvedene sankcije.

Prošlonedjeljno saopštenje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će smanjiti proizvodnju je proizvelo talas optimizma u naftnoj industriji, a pojavila se i nada da će se nečlanice OPEK-a, poput Rusije, pridružiti tom dogovoru.

Analitičari, međutim, ne očekuju da će naftni kartel prije novembarskog zasedanja finalizovati detalje tog dogovora. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti