Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSaudijci: Moguće da nafta dostigne 60 dolara do kraja godine

Saudijci: Moguće da nafta dostigne 60 dolara do kraja godine

naftaISTANBUL, Zvaničnici Saudijske Arabije saopštili su danas da nije nezamislivo da cijena sirove nafte poraste na 60 dolara za barel do kraja tekuće godine, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

U uvodnom obraćanju na Svjetskom kongresu energetike u Istanbulu, saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih je naveo da je, bez obzira na nivo cijene nafte, Saudijska Arabija u mogućnosti da implementira sopstvenu reformsku viziju i da transformiše ekonomiju do 2030. godine.

“Uočavamo postepeno približavanje ponude i tražnje. Nije nezamislivo da do kraja godine cena nafte bude 60 dolara za barel. Ja nisam fokusiran na cenu, već na ponudu i tražnju”, izjavio je Al-Falih, a prenosi francuska agencija Frans pres.

Kako je dodao, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ne bi trebalo da drastično smanji proizvodnju, pošto bi to, kako kaže, izazvalo šok na tržištima.

“Saudijska Arabija je spremna da se izbori sa bilo kakvom cenom nafte i apsolutno nema razloga za paniku u pogledu njenog bilansa stanja”, izjavio je Al-Falih.

Budžetski deficit Saudijse Arabije je prošle godine dostigao 16 odsto BDP-a, navodi njujorška agencija “Blumberg”.

U Istanbulu se danas održava prvi dan Svjetskog energetskog kongresa koji okuplja aktere iz čitavog energetskog sektora. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti