Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostPostignut dogovor o postepenom ukidanju štetnih gasova

Postignut dogovor o postepenom ukidanju štetnih gasova

KIGALI, Predstavnici skoro 200 država svijeta postigli su danas u Ruandi dogovor o postepenom prestanku upotrebe gasova hidroflorokarbona /HFC/ koji bi mogli da izazivaju efekat staklene bašte.
Ministar za prirodne resurse Ruande Vinsent Biruta istakao je da je riječ o krupnom koraku u smanjenju globalnog zagrijevanja, prenosi agencija Frans-pres.

“Amandman i odluke su usvojeni”, naveo je Biruta, nakon pregovora koji su trajali cijelu noć u Kigali.

Dogovor je postiglo više od 150 država i zemlje su podijeljene u tri grupe prema rokovima koje su dobile za smanjenje upotrebe fabrički proizvedenih gasova HFC, koji mogu da imaju negativni uticaj 10.000 puta veći u odnosu na ugljendioksid.

Razvijene države, uključujući veći dio evropskih zemalja i SAD, trebalo bi da smanje emitovanje gasova za deset odsto do 2019. godine kako bi se postigli do 85 odsto do 2036. godine. Srna

1 KOMENTAR

  1. i to bash u Ruandi jednom od najvecih zagadjivaca atmosfere. HFC mozda i smanje, za razliku od CO2 koji nece nikada da uspeju. Covecanstvo je uslo u nepovratni proces zagrijavanje atmosfere, potrebno je praviti napored prilagodjavanja, zagrevanje se ne moze spreciti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti