Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija: Skuplje gorivo i plin

Srbija: Skuplje gorivo i plin

BEOGRAD, Cijene benzina i dizela, ali i auto-plina, krenule su i u Srbiji uzlaznom linijom. Dizel je skuplji za oko tri do četiri, a benzin za dva do tri dinara po litru.

Tečni naftni gas TNG je poskupio, protekle nedjelje u prosjeku oko dva dinara po litru. S obzirom na rast cijena sirove nafte, očekuje se da i derivati zadrže kurs koji se neće svidjeti vozačima.

Evrodizel se u četvrtak prodavao od 139,2 do 144,9 dinara po litru, benzin od 95 oktana od 135,21 do 139,7, a od 98 oktana od 140,2 do 146,9 dinara po litru.

TNG se prodavao po cijeni od 69,5 do 73,9 dinara po litru. Pri tome se cijene razlikuju sve više i na pumpama iste kompanije. Najskuplje je, kao po pravilu na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

Kako Večernje novosti pišu, u četvrtak su “stigle” i nove cijene u velikoprodaji, korigovane naviše. Dizel je u velikoprodaji skuplji za 4-6, a benzin za oko dva dinara. S obzirom na razliku od sedam dinara po kilogramu TNG u velikoprodaji, vozači koji koriste auto-plin u narednom periodu se baš i neće radovati.

Iako se poskupljenje derivata u Srbiji “poklopilo” sa skokom cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, ovo poskupljenje nije posljedica trenutnih berzanskih kretanja.

Dizel je poskupio, da tako kažem, sezonski”, objašnjava Miroslav Velicki, predsjednik Udruženja privatnih naftnih benzinskih stanica Srbije.

– U toku su jesenji radovi u poljoprivredi, potražnja je povećana, a dizel se i više uvozi nego benzin, čiji je glavni snabdevač NIS. TNG je, međutim, tipično sezonski artikl. Cijena zavisi od odnosa propana i butana u smeši. Zimi je skuplji, ljeti jeftiniji…

To ne znači da se skok cijena sirove nafte na svjetskim berzama neće odraziti i na naše tržište. Kada i koliko, zavisi od mnogo faktora.

Naravno da će se poskupljenje sirove nafte preliti, da tako kažem, i na naše pumpe. Trenutno su svetske berze reagovale na političke odluke, izjave Putina i članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje što je neminovno poguralo cene naviše”, kaže Velicki.

Prema njegovim riječima, još se ne zna da li će država od 1. januara podići, kao ranijih godina, akcize na pojedine vrste goriva:

“To je na nadležnim državnim organima. Ja samo još jednom apelujem da se još više pooštri borba protiv crnog tržišta, koje nam svima pravi neviđene probleme“.  B92/Večernje novosti

1 KOMENTAR

  1. kako se odmah poskupljenje na svetskim berzama prevede i na poskupljenje goriva kod nas. Kada bi bili tako brzi i za smanjivanje cena. Nista, narodu ostaje da stedi. Pitam se samo kada ce da poskupi i gas, malo su navukli narod da opet krene da se greje na gas sa ovim niskim cenama. Bolje da se investiralo u izolaciju nego u opremu za grejanje na gas!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti