Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNagovještaj pada zaliha u SAD podigao cijene nafte

Nagovještaj pada zaliha u SAD podigao cijene nafte

naftaNJUJORK/LONDON, Cijene naftnih fjučersa porasle su danas u Aziji zbog većih izgleda za smanjenje zaliha u SAD, što ide u prilog mišljenju da prezasićenost globalnog tržišta naftom postepeno jenjava, iako slabim tempom.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u novembru trgovana je danas na nivou od 50,76 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, što je rast od 47 centi, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent” za isporuku u decembru ugovarana po cijeni od 52,16 dolara za barel, ili za 48 centi više nego juče, na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, prenosi portal Market voč.

Američke zalihe nafte su vjerovatno pale za 3,8 miliona barela u nedjelji zaključno sa 14. oktobrom, navodi se u procjenama Američkog instituta za naftu (EIA), koji takođe predviđa pad zaliha destilata od 2,3 miliona barela, ali i rast zaliha benzina od 900.000 barela.

Na jačanje cijena nafte je, takođe, uticao slabiji dolar, što čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Cijene nafte su već više od dvije godine pod pritiskom, jer ponuda konstantno premašuje tražnju. Ipak, cijene su ojačale za oko osam odsto otkako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) krajem septembra postigla dogovor o smanjenju proizvodnje za čak 700.000 barela dnevno.

Investitori očekuju sastanak naftnog kartela sljedećeg mjeseca na kom će biti razrađeni detalji za sprovođenje sporazuma.

Odbor OPEK-a će se prethodno sastati krajem ovog mjeseca kako bi pokušao da riješi razlike u stavovima svojih članica u pogledu proizvodnih kvota po zemaljama pojedinačno. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti