Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSofija plaća Moskvi 600 miliona evra zbog odustajanja od nuklearke

Sofija plaća Moskvi 600 miliona evra zbog odustajanja od nuklearke

SOFIJA, Bugarska je danas saopštila da pristaje da plati Rusiji više od 600 miliona evra (655 miliona dolara) odštete zbog otkazivanja planova za izgradnju nuklearne elektrane na Dunavu, izvještava agencija AFP.

Bugarska nacionalna elektroenergetska kompanija NEK “u potpunosti će isplatiti” navedeni iznos ruskom nuklearnom gigantu Atomstrojeksportu do 25. decembra, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Međunarodni arbitražni sud sa sjedištem u Ženevi donio je u junu ove godine presudu da NEK treba da plati Atomstrojeksportu 601 miliona evra, plus kamate, za opremu naručenu za planiranu elektranu sa dva reaktora snage 2.000 megavata u Belenu na Dunavu.

Bugarska i Rusija su se danas takođe dogovorile da se Atomstrojeksport odrekne dijela kamate od 130.000 evra dnevno, ukoliko NEK otplati dug prije 25. decembra, dodalo je ministarstvo.

Poslije ulaska Bugarske u EU 2007. godine, ta država – bivši najveći izvoznik električne energije na Balkanu – ostala je sa samo dva operativna nuklearna reaktora snage 1.000 megavata u nuklearnoj elektrani Kozloduj, takođe na Dunavu.

Ministarstvo energetike je juče saopštilo da će konzorcijum, koji čine ruski Rosenergoatom i francuski EDF, proučiti mogućnosti za produženje radnog vijeka jednog od reaktora u Kozloduju za još 30 godina – do 2047.

“Životni vijek” drugog reaktora u toj nuklearki, kako je predviđeno, isteći će 2021. godine, dodaje francuska agencija. AFP

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti