Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLukoil želi 15 odsto crnogorskog tržišta

Lukoil želi 15 odsto crnogorskog tržišta

PODGORICA,  Lukoil Montenegro, kćerka ruske kompanije Lukoil, za deset godina poslovanja na tržištu Crne Gore je investirao 56 miliona evra. Izvršni direktor Lukoila Montenegro Andrej Kuku rekao je da se od početka poslovanja kompanija nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika u Crnoj Gori.

 

Za 2015. i devet mjeseci 2016. godine na ime poreza i doprinosa uplaćeno je ukupno dva miliona eura”, rekao je Kuku na konferenciji za novinare povodom desetogodišnjice poslovanja Lukoila u Crnoj Gori.

Lukoil Montenegro sa 11 maloprodajnih objekata zauzima drugo mjesto po broju benzinskih stanica na crnogorskom tržištu. Prema riječima Kukua, nemaju ambicije da budu monopolisti već im je cilj 15 odsto udjela na tržištu.

Problem je, kako kaže, što Lukoil nema svoj terminal za skladištenje goriva, jer monopol nad jedinim terminalom ima Jugopetrol.

Zbog toga Lukoil kupuje gorivo od Jugopetrola i obogaćuje ga aditivima, a imaju mogućnost dovoza iz Albanije, kao i sa terminala Ploče u Hrvatskoj.

Lukoilovo gorivo u Crnoj Gori je potpuno istog kvaliteta kao i ono što prodajemo u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji”, tvrdi Kuka.

On je kazao da rade na modernizaciji postojećih benzinskih stanica i paralelno analiziraju lokacije za izgradnju novih.

„Jedan od prioritetnih ciljeva je izgradnja novih benzinskih stanica u Podgorici, Nikšiću i Baru“, naveo je Kuku.

Govoreći o cijenama nafte na svjetskom tržištu, Kuku je kazao da su prognoze da će se one držati na nivou do 60 dolara za barel do 2020. godine.

Na pitanje da li je Lukoil zainteresovan za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, Kuku je odgovorio da će učestvovati na tenderima ako to za njih bude isplativo.

U kompaniji Lukoil Montenegro radi oko 140 zaposlenih, a prema riječima Kukua, prosječne plate radnicima na pumpama su oko 500 evra.

Podsjetio je da su od jula 2013. godine u ponudi brendirana goriva Ecto Diesel, Ecto Plus i Ecto Sport. Ecto goriva su, kako je naveo, goriva nove generacije čije su glavne karakteristike energetska efikasnost, snaga i zaštita životne sredine.

Ruski Lukoil jedna je od najvećih naftnih i gasnih kompanija u svijetu, čiji udio u svjetskoj proizvodnji nafte iznosi preko dva odsto i oko jedan odsto dokazanih zaliha nafte i gasa.

Tekuća proizvodnja obezbijeđena je zalihama za 19 godina. Samo 2015. godine otkriveno je 18 nalazišta i 54 ležišta.

Kompanija je dobila 25 novih licenci za pravo korišćenja rudnog blaga. U 2015. godine bila je savladana granica od dvije milijarde tona uslovnog goriva na teritoriji Ruske Federacije. Vijesti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti