Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIEA: OPEK-ova proizvodnja nafte na rekordnom nivou

IEA: OPEK-ova proizvodnja nafte na rekordnom nivou

naftaPARIZ, Proizvodnja nafte unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) je dostigla rekordan nivo, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA), što podgrijava bojazan da će prekomjerna globalna ponuda nastaviti da vrši pritisak na tržište, ocjenjuje Frans pres.

Proizvodnja nafte unutar 14 članica OPEK-a porasla je na rekordnih 33,83 miliona barela dnevno u oktobru, navodi se u izvještaju IEA, objavljenom samo nekoliko nedelja uoči ključnih pregovora između članica tog naftnog kartela o potencijalnom ograničavanju proizvodnje nafte.

OPEK je, kako se dodaje u izvještaju, peti mjesec zaredom povećao proizvodnju, u čemu su prednjačile Saudijska Arabija i Irak.

“Oktobarski podaci su ukazali na još jedan rekordan mesec za OPEK, budući da je proizvodnja porasla za 230.000 barela dnevno, na 33,83 miliona barela dnevno”, navodi se u mjesečnom izvještaju IEA o naftnom tržištu.

Proizvodnja iz oktobra znatno premašuje predloženi nivo proizvodnje u rasponu od 32,5 i 33 miliona barela dnevno koji su članice OPEK-a dogovorile u Alžiru u septembru, poručuje IEA.

“To znači da se članice OPEK-a moraju saglasiti oko značajnog rezanja proizvodnje u Beču kako bi svoja obećanja iz Alžira pretvorile u realnost”, dodaje ta agencija.

U protekle dvije godine, proizvodnja nafte znatno premašuje tražnju, što je prouzrokovalo da cijene nafte u februaru ove godine padnu ispod 30 dolara za barel sa nivoa od preko 100 dolara za barel, na kom su bile sredinom 2014. godine. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti