Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠarović: Najveću korist od reformi imaće potrošači

Šarović: Najveću korist od reformi imaće potrošači

sarovicSARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je BiH tek na početku kada je riječ o liberalizaciji tržišta električne energije i da predstoji dug put reformi od kojih će koristi imati energetski sektor, a najviše potrošači.

Šarović je naglasio da je BiH u protekle dvije godine učinila pomak kada je riječ o regulatornom okviru za električnu energiju, ali da kasni zbog složenosti sistema i sporosti u donošenju odluka u odnosu na susjedne zemlje, što je čini neravnopravnom na globalnom tržištu.

On je na konferenciji “Prilike i izazovi za komercijalne potrošače električne energije”, koju su u Sarajevu organizovali Ambasada Velike Britanije u BiH i britanska kompanija “Alfa enerdži grup”, istakao da su u protekle dvije godine u fokusu interesovanja Ministarstva regulatorni okvir i transpozicija evropskih direktiva u oblasti električne energije.

“Tu su i nastojanja da se nadoknadi izgubljeno kada je riječ o obavezama spram Energetske zajednice i, naravno, liberalizacija tržišta električne energije u BiH koja je centralna tema ove konferencije”, dodao je Šarović.

On je podsjetio da je BiH bila i pod sankcijama Energetske zajednice čija je članica od 2006. godine, te da se kasnilo sa preuzimanje evropskih direktiva u toj oblasti.

“Sankcije smo skinuli prije nekoliko sedmica velikim naporom institucija što nam daje šansu da budemo ravnopravan partner. Jedna od obaveza je donošenje zakona o operatoru, prenosu i tržištu električne energije kojim će u potpunosti biti preuzeti svi evropski standardi i direktive iz oblasti tržišta električne energije”, rekao je Šarović, dodajući da je rok za donošenje zakona kraj marta naredne godine.

Britanski amabasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da je prošlo dvije godine od kako je tržište električne energije liberalizovano u BiH, ali se slično kao u Velikoj Britaniji, kada je to učinjeno sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, taj postupak odvija postepeno.

On je naveo da je danas razgovarano o prilikama i izazovima za komercijalne potrošače električne energije s obzirom na to da je BiH od 1. januara prošle godine liberalizovala tržište električne energije.

“Drago mi je da postoji veliki interes, o čemu svjedoči prisustvo predstavnika više od 100 kompanija koje žele razgovarati o ovoj temi. Električna energija jedan je od većih troškova velikih kompanija, zbog čega je i izražen ovoliki interes za konferenciju čiji je cilj da istraži mogućnosti da ti troškovi budu umanjeni”, naglasio je Ferguson.

Damir Ahmović, predstavnik firme “Alfa enerdži”, međunarodna grupacije koja se bavi strateškim savjetovanjem za komercijalne potrošače energenata, rekao je da je liberalizacija tržišta električne energije upostavljena prije dvije godine i da postoje dobavljači koji se bore za klijente, ali da konsultantske kompanije poput ove treba da omoguće transparentnost u cijelom procesu.

Forum je bio prilika da se, otvorenom diskusijom, domaće firme upoznaju o svim mogućnostima kupovine električne energije na otvorenom tržištu i iskoriste priliku da optimizuju potrošnju i smanje dio fiksnih troškova poslovanja.

Dio foruma bio je o zakonskom okviru tržišta električne energije, a drugi dio bio je posvećen potrošačima, odnosno informisanju o tome kako se može kupiti električna energija na tržištu BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti