Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCrna Gora završila polaganje podmorskog kabla

Crna Gora završila polaganje podmorskog kabla

PODGORICA, Polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju je završeno, a cijeli projekat energetskog povezivanja trebalo bi da bude završen krajem 2018. godine.
Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu evra.

Crna Gora će, kada kompletan projekat bude gotov, biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i zapadne Evrope, čime će postati energetska spona zapadnog Balkana sa EU.

Polaganje kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane išlo je dinamikom bržom od planirane, tako da su posljednji metri položeni juče, prenijeli su crnogorski mediji.

Polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane počelo je 20. novembra. Kabl je polagan sa broda “Skarerak” norveške kompanije “Neksans”, koji je specijalizovan za taj posao.

Podmorski kabl, čija ukupna dužina između Peskare i rta Jaz iznosi 455 kilometara, sastoji se iz tri dijela.

Italijanska kompanija “Terna” je od obale Italije već položila 136 kilometara kabla početkom prethodne godine, a nakon završetka polaganja sa crnogorske strane, u januaru, kreće se sa polaganjem trase koja će povezati ta dva dijela kabla.

Terna planira da početkom naredne godine položi kompletan podmorski kabl, dok bi cijeli projekat energetskog povezivanja trebalo da bude završen krajem 2018. godine.

Radovi se obavljaju na dnu Jadranskog mora na dubini koja dostiže i do 1.200 metara, sa nominalnim kapacitetom prenosa jednosmjerne struje od hiljadu megavata.

Najavljeno je da će se istovremeno sa energetskim biti položen i optički kabl za telekomunikacione veze. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti