Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

NJUJORK, Milijarder Bil Gejts pokreće globalni fond za investicije u čistu energiju, „težak“ milijardu dolara, a imajući u vidu ko je sve uz njega u ovom projektu, svijet bi u budućnosti možda mogao da se nada jeftinijoj i „zdravijoj“ energiji.

Filantrop i jedan od najbogatijih ljudi na svetu osniva fond Breakthrough Energy Ventures, a u ovaj poduhvat je „privukao“ oko 20 investitora-istomišljenika, među kojima su prvi čovjek Amazona Džef Bezos, bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg, osnivač Alibabe Džek Ma i drugi.

Na svom Gates Notes blogu, osnivač Majkrosofta je napisao da će fond invetirati u „naučna dostignuća koja imaju potencijal da isporučuju jeftinu i pouzdanu čistu energiju čitavom svijetu“.

Potrebna nam je pristupačna i sigurna energija koja nema štetnih posledica, kako bi se energetski obebezbjedili za budućnost. Potreban nam je drugačiji model investiranja u dobre ideje i njihov plasman na tržište“, napisao je Gejts.

Najava o osnivanju fonda stiže godinu dana poslje Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, u Parizu, gdje je Gejts objelodanio Breakthrough Energy Coalition – grupu od 20-ak milijardera, poslovnih lidera i investitora iz cijelog svijeta, koji su se posvetili ulaganju u nove oblike energije.

Ova „koalicija“ se udružila sa Mission Innovation koja okuplja 20 zemalja i Evropskom unijom koja se obavezala da udvostruči investicije u istraživanja u oblasti čiste energije u narednih pet godina.

 

2 KOMENTARI

  1. Malo za bil osta ozbiljnije. Da je 100 milijardi pa da se neko zabrine. Po zapadnim merilima, 1 milijarda je smesna cifra za ovakve projekte. Bila bi dovoljna za srediti nekoliko kilometara najzagadjenijih obala.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti