Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijene nafte nedaleko od novih najviših nivoa u 17 mjeseci

Cijene nafte nedaleko od novih najviših nivoa u 17 mjeseci

naftaNEW YORK,Na svjetskim su se tržištima cijene nafte prošle sedmice primaknule novim najvišim nivoima u 17 mjeseci, jer su neke zemlje izvijestile o smanjenju proizvodnje, dok je Goldman Sachs povećao procjene kretanja cijena u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,6 posto, na 55,21 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 51,90 dolara.

Krajem novembra Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila je smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno od 1. februara iduće godine, što je prvi takav sporazum od 2008.

Inicijativi su se pridružile Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu u tom kartelu i koji planiraju smanjiti proizvodnju za otprilike polovicu OPEC-ova reza.

Ti su sporazumi podržali procjene da se primiče kraj dvogodišnjem razdoblju prekomjerne ponude i da će se cijene stabilizovati nakon dvije godine pada.

Prošle sedmice nekoliko velikih proizvođača, uključujući Kuvajt i Saudijsku Arabiju, obavijestilo svoje klijente da će od februara 2017. godine početi smanjivati ponudu.

Rusija je, pak, u petak izvijestila da su sve naftne kompanije u zemlji, uključujući i najveći Rosneft, pristale smanjiti proizvodnju.

– Cijene su nafte porasle nakon što je Rusija izvijestila da će njezine kompanije smanjiti proizvodnju, ali i zbog povećanih procjena cijena Goldman Sachsa –kaže Phil Davis, partner u fondu PSW Investments.

Zahvaljujući najavama o smanjenju proizvodnje, investicijska banka Goldman Sachs povećala je u petak svoje procjene kretanja cijena nafte u drugom tromjesečju iduće godine na 57,50 dolara, s prethodnih 55 dolara po barelu.

I dok OPEC i neke druge zemlje smanjuju proizvodnju, u SAD-u je nastavljen trend rasta broja bušotinskih postrojenja koji traje već sedam mjeseci.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj tih postrojenja prošle sedmice povećan za njih 12, na 510, što je manje od 541 bušotine u istom lanjskom razdoblju, ali najviše od februara ove godine. To pokazuje da se američkim proizvođačima, uz ovakve cijene, isplati proizvodnja.

Uprkos rastu proizvodnje u SAD-u, analitičari vjeruju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.

To bi značilo da se nastavlja oporavak cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u posljednjih 13 godina.

U međuvremenu, uspjele su se odmaknuti od tih nivoa, a dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje dao im je dodatni podsticaj. Hina

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti