Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEnergetska zajednica: Ne može ruski gas samo u Srbiju

Energetska zajednica: Ne može ruski gas samo u Srbiju

BEOGRAD, Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog odredbe sporazuma s Rusijom o isporukama gasa kojom se može narušiti konkurencija.

 

Kako se navodi u saopštenju, spornom odredbom sporazuma iz 2012. godine predviđeno je da je prirodni gas namjenjen isključivo tržištu Srbije.

 

Sekretarijat je preliminarno zaključio da član 4 (stav 3) Sporazuma predstavlja klauzulu o destinaciji i da se time prema uspostavljenoj pravnoj praksi krši član 18 Sporazuma o energetskoj zajednici u kojem su definisane obaveze o konkurenciji.

Navodi se da je ratifikovanjem Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Srbiju iz 2012. godine Srbija spriječila primjenu tog člana Ugovora o energetskoj zajednici i time prekršila svoje obaveze.

Sporazumom je predviđena isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u članu koji Energetska zajednica posebno pominje navodi se da je “prirodni gas koji se isporučuje u Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Srbije”.

U saopštenju na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat te organizacije 12. januara Srbiji poslao otvoreno pismo i time pokrenuo preliminarnu proceduru, a Srbija ima dva mjeseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.

Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.  Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti