Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijene nafte porasle zbog novih američkih sankcija Iranu

Cijene nafte porasle zbog novih američkih sankcija Iranu

naftaNEW YORK, Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle, drugu sedmicu zaredom, zbog novih američkih sankcija Iranu, ali uspon cijena ograničile su naznake daljnjeg rasta proizvodnje nafte u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela je u petak na kraju trgovanja iznosila 56,80 dolara, što je 2,3 posto više nego sedam dana ranije, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 53,83 dolara.

Cijene nafte značajnije su porasle nakon što su u petak SAD uvele sankcije protiv 13 pojedinaca i 12 entiteta iz Irana zbog testiranja balističkih raketa i drugih aktivnosti te zemlje.

Podršku cijenama pružile su i vijesti da ruske kompanije smanjuju proizvodnju kao što je i dogovoreno s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Procjenjuje se da je u prošlom mjesecu globalna proizvodnja nafte smanjena za 1,4 miliona barela dnevno, a predviđeno je da do sredine godine bude smanjena za 1,8 miliona barela dnevno.

Analitičari pritom upozoravaju da bi učinak tog smanjenja mogao brzo ispariti s obzirom na pojačanu američku proizvodnju.

S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati između 50 i 60 dolara po barelu. Hina

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti