Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZa bolje uslove studenata i đaka 37 miliona KM

Za bolje uslove studenata i đaka 37 miliona KM

BANJALUKA, U sanaciju i opremanje škola i vrtića u Republici Srpskoj, te za poboljšanje studentskog standarda prošle godine uloženo je više od 36,9 miliona KM, a novac je izdvojen iz budžeta, razvojnog programa i kredita. sanacije

U oblasti osnovnog obrazovanja, Ministarstvo prosvjete i kulture RS tokom 2016. godine uložilo je 400.000 maraka za sanaciju i nabavku opreme u 49 osnovnih škola. Najviše novca utrošeno je na uvođenje i sanaciju sistema za grijanje, i to gotovo 169.000 KM, dok je za nabavku računarske opreme, namještaja i stolarije potrošeno oko 230.000 maraka.

Novo ruho lani je dobilo ili će uskoro dobiti više od 20 obrazovnih ustanova koje se saniraju u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

– Kreditom Svjetske banke u iznosu od 12,8 miliona dolara finansira se obnova jedne predškolske ustanove, 15 osnovnih, pet srednjih škola, jednog fakulteta, te objekta Studentskog centra u kojem su smješteni i Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju – istakli su u resornom Ministarstvu.

Osnovna škola “Aleksa Šantić” iz Banjaluke, sanirana je u okviru projekta energetske efikasnosti, a direktorica Svjetlana Radusin kaže da je škola dobila novu fasadu, zamijenjena je i stolarija koja je bila stara 62 godine.

– Zamijenjeni su i ventili na radijatorima za regulisanje temperature u učionicama, te postavljeni novi kotlovi u podrumima. Poslije mnogo vremena nam je toplo i prijatno u učionicama i svi su oduševljeni urađenim počevši od đaka i nastavnika, do roditelja – rekla je Radusinova i dodala da u školi imaju stare parkete i mokre čvorove što će se truditi da saniraju u narednom periodu.

Direktorica Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru Radmila Bijelić je istakla da će i njihova škola biti uključena u projekat energatske efikasnosti. Nakon njega će, kako kaže, dobiti daleko bolje uslove za rad.

– Radovi mogu početi na kraju drugog polugodišta. Ovim projektom biće zamijenjena vrata i prozori, oblagaćemo fasadu i obnovićemo krov škole – istakla je Bijelićeva.

Svi ti radovi trajaće oko dva mjeseca, poslije čega će škola dobiti novi izgled, ali i komfor.

Kada je riječ o novim ulaganjima, u Ministarstvu kažu da u narednom periodu očekuju početak realizacije novog projekta UNDP-a “Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru”, u okviru kojeg će veliki broj obrazovnih ustanova u RS biti obnovljen i saniran.

Najznačajnija ulaganja u oblasti visokog obrazovanja tokom 2016. godine odnosila su se na izgradnju i opremanje studentskih domova u Banjaluci, Palama i Foči, u šta je uloženo 3,7 miliona KM.

– Izgradnjom novih studentskih domova stvoreni su bolji uslovi za studente, te prošireni kapaciteti smještaja za više od hiljadu mjesta – kažu u Ministarstvu prosvjete.

Ove godine u planu je i sanacija paviljona jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, za što je iz Razvojnog programa RS izdvojeno 1,5 miliona maraka.

Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči prošle godine su uselili u novi objekat u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 2,7 miliona KM. glas Srpske

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti