Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostBeograd dobio kontejnere na solarni pogon sa bežičnim internetom

Beograd dobio kontejnere na solarni pogon sa bežičnim internetom

BEOGRAD, Beograd je dobio jedan potpuno neobičan kontejner, na solarni pogon, a uskoro će dobiti i bežični internet kako bi u svakom momentu oni koji se zateknu u njegovoj blizini mogli da imaju WiFi vezu sa poznanicima na društvenim mrežama, piše Politika.

Ovu novinu Gradska čistoća dobila je na probu prije dvadesetak dana.

Dva kontejnera su već postavljena – jedan je na Terazijama, kraj autobuskog stajališta, a drugi na početku Knez Mihailove, u blizini taksi stanice, piše Politika.

Izgledom oni odudaraju od postojećih posuda za otpad. Mnogima liče na poštanske sandučiće, pa se u posljednjih nekoliko dana dešavalo da sugrađani u njih pokušavaju da ubace i pisma.

Dva ‘pametna’ kontejnera za reciklažu i sitni otpad dobili smo na probu. Oni imaju solarni punjač, nagaznu papuču, mesto za reklamu, a u blizini njih biće i zona besplatnog interneta. Za besplatni vaj-faj još pregovaramo sa našim telekomunikacionim preduzećima”, objašnjava Miroslav Bogdanović, direktor JKP Gradska čistoća.

On je izrazio nadu da će uskoro biti postavljeno još kontejnera te vrste po gradu jer su, kako kaže, vrlo praktične.

“Mehanizam koji postoji u njima pokreće se pomoću solarne energije i sabija postojeći otpad. Kada se kontejner napuni, informacija se automatski prosleđuje na mobilni telefon našim ljudima u operativi, a oni angažuju ekipu koja odlazi da ga isprazni”, kaže Bogdanović i napominje da kontejner, noću i u slučaju velike zime može da radi i na električnu energiju.

2 KOMENTARI

  1. A sta sa Kaludjericom? Najvecim divljim stambenim naslejem u Evropi? Zasto te pare nisu ulozene da se resi problem, odnosno bilo koji deo problmema, sa najvecim divljim naseljem u Evropi Kaludjericom? Pa zato. Potemkin je ziv a kad je umro ne zna se.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti