Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDobra proizvodnja i u ekstremnim uslovima u januaru

Dobra proizvodnja i u ekstremnim uslovima u januaru

BIJELJINA,  Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” proizveli su u ekstremno hladnom januaru 150.000 megavat-časova električne energije i ispunili 93,5 odsto mjesečnog plana, podaci su ove kompanije.
U eksploataciji uglja ostvareno je 95 odsto mjesečnog plana ili 124.343 tone, uz otkrivku 550.000 metara kubnih čvrste mase, što je 117 odsto u odnosu na plan.

Termoelektrana je u januaru prestajala sa radom nekoliko puta, ukupno 99 časova, zbog sanacije cijevnog sistema i čišćenja kotlovskog postrojenja, objavljeno je u listu ove kompanije.

Rad na rudniku događao se u januaru u ekstremnim uslovima zbog snijega i izuzetno niske temperature koja se noću spuštala i do minus 18 stepeni Celzijusovih, što je otežavalo i povremeno blokiralo rad pojedinih mašina i postrojenja.

Zavisno preduzeće RiTE “Ugljevik” je u prošloj godini ostvarilo proizvodne rezultate iznad planiranih i zadržalo lidersku poziciju u proizvodnji električne energije u Elektroprivredi Republike Srpske sa 1,7 miliona megavat-časova struje isporučene u elektroenergetski sistem.

Ovakva proizvodnja ne bi bila moguća bez dobrih rezultata Rudnika, gdje je ostvarena proizvodnja uglja veća od dva miliona tona, što je šest odsto iznad plana.

Iz preduzeća navode da je zbog hladnoće i padavina normalan rad na površinskom kopu rudnika bio otežan ili onemogućen 100 dana. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti