Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIrak povećava prodaju nafte u februaru

Irak povećava prodaju nafte u februaru

Izvoz nafte iz Iraka povećan je na 3,93 miliona barela dnevno u prvih 15 dana februara, što je za 122.000 barela više od dnevnog proseka u celom januaru, prema izveštajima agenata u lukama i brodskim kompanijama koje transportuju naftu, koje je prikupila agencija “Blumberg”.

Pošiljke iz južne iračke luke Basra porasle su za 10 odsto, dok je prodaja kurdske regionalne vlade na severu zemlje povećana za 13 procenata, pokazuju podaci “Blumberga”.

Članice OPEK-a ograničavaju pumpanje “crnog zlata” u prvoj polovini ove godine kako bi smanjili prekomerne globalne zalihe koje pritiskaju cene.

Naftni kartel se dogovorio 30. novembra o rezanju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, pri čemu je 11 zemalja izvan OPEK-a obećalo da će takođe smanjiti proizvodnju za oko 600.000 barela.

Globalna naftna referenca, svernomorska nafta “brent” je od tada ojačala za više od 10 odsto, a danas je porasla za pet centi na 55,84 dolara po barelu, u 11,11 sati prije podne na trgovanju u Londonu.

Irak je obećao da će smanjiti proizvodnju za 210.000 barela dnevno sa nivoa od 3,91 milion barela koliko je pumpao u oktobru, mjesecu koji je OPEK odredio kao referencu u pogledu nivoa proizvodnje za utvrđivanje budućih manjih kvota. Tanjug

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti