Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaU Maroku niče najveća solarna elektrana

U Maroku niče najveća solarna elektrana

KAZABLANKA, Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta „Nur“, jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu.

Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imaće kapacitet od 72 megavata, objavila je zvanična novinska agencija MAPA.

To je investicija od 750 miliona dirhama (70 miliona evra) u centralu koja će električnu energiju proizvoditi u ćelijama poluprovodnika direktno od sunčevog zračenja.

Glavni finansijer njemačka banka KfW sa 61 milion evra, a centralom će upravljati konzorcijum marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila tender za narednu fazu projekta.

Kada se kompletan „Nur“ završi, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan da bi skoro polovina svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljih izvora energije.  Beta

1 KOMENTAR

  1. Prilicno veliko ulaganje. Ne bi bilo lose kada bi se nesto tako ostvarilo i u Srbiji. Mada nije lose kada se uspe prostorija koja je na suncajnoj strani napraviti cela u staklu ili PVC prozorima i vratima, to mnogo smanjuje utrosak energije za grejanje u zimskom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti