Petak 20. Maj 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZalihe nafte padaju, akcija OPEK daje rezultate

Zalihe nafte padaju, akcija OPEK daje rezultate

BAGDAD,  Zalihe sirove nafte počinju da padaju, što je znak da rezanje proizvodnje koje se sprovodi ove godine vodi ka uravnoteženju tržišta, izjavio je  generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Mohamed Barkindo.

“Ja i dalje gajim oprezni optimizam da se tržište već vraća u ravnotežu. Počeli smo da registrujemo opadanje nivoa zaliha“, rekao je u nedjelju Barkindo novinarima u Bagdadu, prenosi agencija Blumberg.

Višak od oko procenjenih 285 miliona barela nafte na zalihama kočio je oporavak cijena i pored toga što su OPEK i pojedine nečlanice naftnog kartela smanjile pumpanje.

Šest članica OPEK i Oman podržavaju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje i poslije juna, pri čemu Saudijska Arabija i Kuvajt navode da zalihe nafte moraju da padnu na nivo petogodišnjeg prosjeka.

Nafta je prošle nedjelje zabilježila najveći sedmični rast cijena u ovoj godini zbog spekulacija da će OPEK produžiti rok sporazuma o smanjenju proizvodnje, nakon što je izveštaj američke vlade pokazao da su rafinerije u toj zemlji povećale upotrebu sirove nafte najviše u gotovo tri godine, i da su zalihe goriva opale.

Kompanija za finansijske usluge Morgan Stenli navela je u odvojenom izveštaju da su zalihe sirove nafte, uključujući i one u Kini, Japanu i na plutajućim terminalima širom sveta, smanjene ove godine za 72 miliona barela.

Irak, koji je prvobitno tražio izuzeće iz OPEK akcije rezanja produkcije, u martu je sa 98 odsto prilagodio svoju proizvodnju utvrđenoj kvoti, pokazali su juče revidirani podaci o proizvodnji, kazao je irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi.

Falah Al-Amri, generalni direktor iračke Državne organizacije za trgovanje naftom (SOMO) rekao je da je do prošlog četvrtka, dan prije završetka mjeseca, Irak u martu pumpao 4,46 miliona barela dnevno.

Prema OPEK, Irak je prihvatio da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno na 4,35 miliona barela dnevno.

Barkindo je istakao da je dobio uvjeravanja da će Iračani u potpunosti prilagoditi pumpanje utvrđenoj kvoti, navodi Blumberg. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti