Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte iznad 55 dolara nakon američkog napada na vazdušnu bazu u...

Cijene nafte iznad 55 dolara nakon američkog napada na vazdušnu bazu u Siriji

LONDON,  Cijene nafte prekoračile su danas na međunarodnim tržištima nivo od 55 dolara nakon što su Sjedinjene Države ispalile rakete na vazdušnu bazu u Siriji, potpirivši strah da bi se sukob mogao proširiti na cijelu naftom bogatu regiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 52,17 dolara.

Tržišta je danas uzdrmala najveća američka vojna akcija u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina, potpirivši iznova geopolitičku neizvjesnost na Bliskom istoku.

Tržišta nafte ponovno špekuliraju s rastom cijena nafte nakon nekoliko tjedana pauze. Čini se da nove vijesti vraćaju u fokus geopolitičke rizike”, ocjenjuje Frank Klumpp iz stuttgartskog Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Sirijska je proizvodnja nafte relativno skromna ali zbog pozicije te zemlje i njezinih saveza s velikim proizvođačima u regiji eskalacija sukoba potpiruje strah za obezbjedjivanje.
Drugi analitičari smatraju da sukob u Siriji neće uticati na fundamente i da bi premija na rizik mogla splasnuti jednako brzo kao što je i porasla.
Podršku cijenama pružio je i poremećaj u obezbjedjivanju iz Kanade zbog požara.

“Poremećaji u proizvodnji u Kanadi… podupiraće cijene i u predstojećem periodu”, konstatuje Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 51,82 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti