Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiToshiba preuzima britanske nuklearne projekte

Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

NJUJORK,  Kako je šaopštio američki portal ‘Power Engineering International’, japanska grupa Toshiba je najavila kako od francuske energetske firme Engie želi otkupiti 40 odsto udjela u operatoru predviđenog nuklearnog projekta NuGen.

Radi se o projektu kojim bi se trebala izgraditi nova britanska nuklearna elektrana na lokaciji Mursajd, na području Zapadne Kumbrije, na severozapadu Engleske.

Projektom je predviđena izgradnja tri reaktora tipa Westinghouse AP1000 u elektrani , što je nedavno odobrilo i nadležno britansko tijelo. Još nije poznato hoće li se postrojenje uopšte graditi. Za pomenuti udio je Toshiba, koja već ima 60 odsto udjela u projektu, voljna platiti 138 miliona dolara.

Ipak, time bi se još više uplela u nuklearne projekte van Japana, dok je istovremeno nad njenom američkom nuklearnoenergetskom filijalom Westinghouse Electric zatraženo pokretanje stečajnog postupka. Pri tome Toshiba ističe da se radi samo o privremenom rješenju i, nakon što cijelosti preuzme projekt NuGen, nekom će ga prodati. Toshibin dugoročni cilj je napuštanje poslovanja s nuklearnom energijom. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti