Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočelo otvaranje tržišta električne energije u BiH

Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH

SARAJEVO,  Otvaranje tržišta električne energije u BiH je počelo, a iz Energetske zajednice poručuju da je još uzak prostor za “razigravanje” kompleksnog maloprodajnog tržišta. Od toga zavisi i kako će se u novim okolnostima snaći elektroprivrede u BiH. 

Sigurnost snabdijevanja i investicije su prioriteti kojima će se u budućnosti rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpske, koja je i u uslovima otvaranja tržišta uspjela da zadrži svoje kupce električne energije zahvaljujući cijeni, javila  je RTRS.

Maksim Skoko, izvršni direktor Elektroprivrede Republike Srpske za tehničke poslove, kaže da je politika cijena takva da obezbjeđuje minimum profita za Elektroprivredu Srpske i da će ona u budućnosti vjerovatno ostati takva. Ističe i da je struja u Srpskoj apsolutno najjeftinija u regionu.

Iz sarajevske Elektroprivrede insistiraju da se u procesu liberalizacije tržišta zaštite tri elektroprivrede u BiH – da se domaćinstvima utvrdi ekonomski prihvatljiva cijena, a entitetske vlade utvrde fond za subvencionisanja.

Bajazit Јašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kaže da elektroprivrede nose i socijalno breme zbog čega ugrožavaju vlastiti razvoj, te da elektroprivrede u BiH svojom proizvodnjom drže cijenu električne energije na prihvatljivom tržišnom nivou.

U kontekstu liberalizacije tržišta, u Srpskoj su već u pripremi izmjene zakona o električnoj energiji koji podrazumijeva i reforme kojima bi se Elektroprivreda Srpske ojačala i učinila efikasnijom za realizaciju velikih projekata, ali i održavanje u konkurenciji kada se tržište potpuno otvori.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, kaže da “Srpska još uvijek nema taj osjećaj pritiska konkurencije, zato što imamo još uvijek jako nisu cijenu električne energije, ali je pitanje koliko ćemo u takvim uslovima moći funkcionisati i da li na takav način, sa takvom politikom možemo doprinijeti rastu i razvoju Elektroprivrede“.

Budućnost svi vide u investicijama, a iz Elektroprivrede Srpske poručuju i da se razvoj tržišta električne energije ne može posmatrati parcijalno, već regionalno. S tim u vezi značajan je i njen izlazak na berzu električne energije u Srbiji.

Skoko kaže da se viškovi električne energije na dnevnom nivou plasiraju preko berze električne energije SEEPEKS u Beogradu i da je to apsolutno najtransparentniji i najkvalitetniji način plasmana dnevnih viškova.

S obzirom na to da uz ovu postoji i berza u Hrvatskoj, te referentna u Mađarskoj, u Elektroprivredi Srpske smatraju nerealnom priču o formiranju treće berze u BiH, koja bi, ističu, bila nelikvidna. RTRS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti