Subota 20. August 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta između OPEC-ovog rezanja i povećane proizvodnje u SAD

Nafta između OPEC-ovog rezanja i povećane proizvodnje u SAD

njujork, Uzbuđenje koje se proširilo prostorom berzanske robe posle izbora Donalda Trampa u novembru prošle godine u SAD i dogovor zemalja OPEC-a za smanjenje proizvodnje pomogao je u pokretanju dramatičnog povećanja spekulativne tražnje koja je trajala dugo i u februaru.

Ono što je međutim postalo više nego očigledno u prvom kvartalu bio je nedostatak cjenovnog impulsa koji bi opravdao ovo optimistično nagomilavanje spekulativnih uloga. Kako se kvartal završio nafta se vratila pod pritiskom smanjenja proizvodnje iz OPEC i zemalja koje nisu članice razblaženog povećanjem na drugim mjestima.

Izobilje izazvano pojavom Trampa počelo je da bledi zbog sumnji da li će on biti u stanju da progura svoju politiku rasta u Kongresu.

Bloomberg-ovim Indeksom berzanske robe – korpa osnovne robe – trgovalo se bez skokova i padova tokom proteklih godinu dana i obnovljena slabost, posebno sirove nafte, tokom marta konačno je izazvala da fondovi prodaju rekordnu količinu.

Malo je vjerovatno da bi drugi kvartal mogao da bude prekretnica za indeks jer višestruki rizici i dalje postoje u različitim sektorima. Dolar bi mogao da pruži određenu podršku i to ne samo protiv dve glavne valute evra i japanskog jena, jer optimistični impuls nastavlja da bledi.

Osnovne informacije o sirovoj nafti još uvijek nisu dovoljno snažne da podrže održiv oporavak. Ovo je postalo očigledno tokom prvog kvartala, kada je cijena nafte naišla na čvrst otpor iznad USD 55/barel, uprkos podršci fondova koji su u jednom trenutku držali optimistične uloge za više od 1 milijardu barela.

Napori zemalja članica OPEC-a i onih koje to nisu da se stane sa proizvodnjom dobili su dosta pozitivne pažnje. Međutim, realizacija procesa bila je otežana nedostatkom usaglašenosti pojedinačnih članova i porastom proizvodnje na drugim mestima što je pomoglo u aktiviranju nekih ponovnih slabosti.

Krhko tržišno raspoloženje, koje je rezultiralo oštrom korekcijom tokom marta malo je vjerovatno da će uskoro nestati. OPEC će potencijalno biti prisiljen da proširi postojeće smanjenje proizvodnje na više od šest meseci kako bi postigao cilj balansiranja tržišta.

Međutim, proširenje dogovora zahtjevalo bi da se proizvođači iz OPEC i ne-OPEC zemalja slože. Bilo je znakova frustracije iz Saudijske Arabije koji su se odnosili na sporo poštovanje Rusije i Iraka. Ostaje pitanje kako će dogovor preživeti punih 12 meseci s obzirom na znake nelagodnosti posle manje od 12 nedjelja dogovora.

Proizvodnja u SAD nastavlja da raste na nedeljnom nivou. Broj naftnih bušotina se vratio na nivo iz septembra 2015, iako je isplativost cena na izvorištu pala i trošak proizvodnje po platformi ide ka gore. Uz više od 35% proizvodnje iz 2017 koja je već zaštićena od rizika (izvor: Goldman Sachs), potez smanjenja bi morao da bude značajan kako bi se promjenila trenutna prognoza za rastuću proizvodnju u SAD.

 

Potencijal za rast cijene

-Nafti je potrebno od 55 do 65 dolara po barelu kako bi privukla obnovljene investicije da bi odgovorila na rastuću potražnju

-Geopolitička nestabilnost raste u ključnim zemljama izvoznicama

-Veće smanjenje proizvodnje zemalja članica OPEK-a i onih koje to nisu

-Scenario o slabom dolaru počinje da se dešava

Potencijal za pad cijene

-Proizvođači iz članica OPEK-a i onih koje to nisu, nisu uspeli da obezbjede obećano smanjenje proizvodnje

-Pojačana proizvodnja iz Nigerije, Libije i ništa manje SAD
-Nastavak smanjenja optimističnih uloga fondova

-Uporno visokim globalnim zalihama potrebne su niže cijene da bi se ograničilo snabjevanje

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti