Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasWTI nafta blizu 53 USD uoči izvještaja o zalihama u SAD

WTI nafta blizu 53 USD uoči izvještaja o zalihama u SAD

NJUJORK,, Američkom “lakom” naftom (WTI) se danas trgovalo po cijeni koja je blizu 53 dolara za barel, nakon najdužeg perioda rasta cijena od decembra. Cijene nafte u NJujorku pale su za 0,4 odsto, poslje rasta od 5,7 odsto u prethodnih pet sesija.

WTI nafta za isporuke u maju pala je za deset centi, na 52,98 dolara za barel na njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan volumen trgovanja bio je za 14 odsto manji od 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u junu pojeftinila je na ICE evropskoj berzi  juče  u Londonu za devet centi na 55,89 dolara po barelu. Cijena “brenta” je u ponedjeljak porasla za 74 centa na 55,98 dolara.

Zalihe nafte u SAD su pale za 1,5 miliona barela prošle nedjelje, prema “Blumbergovoj” anketi, koja je predstavljena uoči izvještaja američke Uprave o energetskim informacijama koji će biti objavljen sutra.

Cijene nafte su skočile iznad 50 dolara za barel, nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podržale produžetak trajanja dogovora o rezanju proizvodnje i poslje juna.

Smanjenje proizvodnje je pomoglo stabilizovanju tržišta, prema tvrdnjama Rusije, koja je među 11 nečlanica OPEK-a koje su se pridružile sporazumu namenjenom obaranju prekomjerne globalne ponude.Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti