Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIran povećava proizvodnju gasa iz ogromnog podmorskog nalazišta

Iran povećava proizvodnju gasa iz ogromnog podmorskog nalazišta

TEHERAN, Iran je saopštio danas da je povećao proizvodnju iz ogromnog podmorskog nalazišta prirodnog gasa za 540 miliona kubnih metara na dan.

Prema današnjim navodima iranskih medija predsjednik Hasan Rohani nazvao je ovo povećanje proizvodnje “odskočnom daskom za iranski napredak”.

Rohani je govorio na ceremoniji otvaranja nekoliko novih etapa razvoja podvodnog gasnog nalazišta Pars Jug, u Persijskom zalivu, koje djeli sa susjednim Katarom. Nalazište Pars Jug najveće je nalazište prirodnog gasa na svijetu.

Sa ovim povećanjem iranska ukupna proizvodnja gasa sada iznosi oko 750 miliona kubnih metara dnevno. Iran za domaće potrebe troši oko 550 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Otvaranjem pet novih faza u ovom gasnom nalazištu će omogućiti Iranu da poveća svoju gasnu proizvodnju i dostigne proizvodnju Katara, naveli su iranski zvaničnici.

Iranski ministar za naftu Bižan Namadar Zanganeh rekao je da su oni u sred sankcija uspjeli uz pomoć iranskih inženjera i radnika da razviju jedanaest faza ovog nalazišta, koje ukupno ima 21 fazu.

Iran ima druge po veličini rezerve gasa na svijetu poslje Rusije, a četvrti je na svijetu po rezervama nafte.

U novembru je francuska kompanija Total potpisala predugovor vrijedan 4,8 milijardi dolara za razvoj faze 11 tog naftnog nalazišta, ali još čeka “konačnu odluku” SAD koja se odnosi na Iran da bi realizovala projekat, prenosi agencija Frans pres.

Zaključkom nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila u julu 2015. omogućeno je da se u januaru 2016. ukine dio međunarodnih sankcija protiv Irana.

Međutim dolaskom na vlast američkog predsjednika Donalda Trampa strahuje se da bi Vašington mogao da zaoštri politiku prema Teheranu. SAD su već uvele nove sankcije Iranu zbog njegovog balističkog programa i stanja s ljudskim pravima.

Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti