Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOlakšice za 55.000 najugroženijih porodica u Srbiji

Olakšice za 55.000 najugroženijih porodica u Srbiji

BEOGRAD, U prva dva mjeseca ove godine olakšice za struju dobilo je 55 hiljada najugroženijih porodica u Srbiji. Iako ih je za trećinu više nego u istom periodu lani taj broj je još nedovoljan.

Ali, konačno su socijalno ugroženi građani, upoznati sa tim povlasticama pa u lokalnim samoupravama bilježe blagi porast zahtjeva za umanjenje računa za struju.

Prosječna, mjesečna potrošnja strujedomaćinstva u Srbiji je oko 400 kilovat sati. Tako da 120 do 250 kilovata, koliko socijalno ugrožni dobijaju besplatno, značajno umanjuje trošak za struju.

Novom Uredbom, koja je donjeta prošle godine, malo je olakšana i procedura podnošnja zahtjeva za te povlastice.

Broj kupaca koji ostvaruju status energetski ugroženog kupca, se povećava iz meseca u mesec. U januaru je taj broj iznosio oko 1. 090 kupaca koji su stekli pravo na mesečno umanjenje obaveza. u februaru je taj broj iznosio 1.240, u martu 1.340 kupaca“, kaže Nadica Šalinger iz odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.

Realizaciju tog posla prati i Svjetska banka. U Ministrastvu energetike Srbije svakog mjeseca ažuriraju Bazu korisnika socijalnih energetskih povlastica i liste za umanjenje računa šalju EPS-u.

Trenutna situacija je da je za mesec februar status energetski zaštićenog kupca steklo oko 55 hiljada kupaca od kojih je 53 hiljade iskoristilo svoje pravo. Kada kažem iskoristilo znači da nisu potrošili više od granica koje su definisane uredbom. Očekujemo da on dostigne nivo iz prošle godine ako ne i veći”, kaže Radovan Stanić iz EPS-a.

Za te namjene, u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je milijadu i 150 miliona dinara.

Uz veće agažovnje loklnih vlasti, olakšice za struju mogle bi biti odobrene za bar 200 hiljada najsiromašnijih porodica.      RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti