Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGorivo poskupljuje otežan transport nafte zbog oružanih sukoba

Gorivo poskupljuje otežan transport nafte zbog oružanih sukoba

BEOGRAD, Nova poskupljenja goriva u Srbiji mogu se očekivati jer zbog ratnih sukoba u Siriji transportni putevi sirove nafte u regionu Bliskog istoka i Arabijskog poluostrva postaju sve nesigurniji pa cijene na svjetskom tržištu rastu, tvrde stručnjaci za energetiku.

Zamjenik sekretara Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić rekao je da je posljednje poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji u prosjeku za oko dva dinara posljedica povećanja cijena nafte na berzi i “reakcije trgovaca”.

Barel nafte je u četvrtak koštao 50,77 dolara, a mesec dana ranije 47,98 dolara“, rekao je Savić.

Dodao je “da ne veruje da će do kraja godine nafta poskupeti preko 60 dolara po barelu”.

Srbija uvozi naftu i cena goriva zavisi od nabavne cene, kursa dinara prema dolaru i ponude i potražnje“, rekao je Savić.

U malopodajnoj cijeni goriva u Srbiji uz akcize, prema njegovim riječima, uračunate su i nadoknade za obavezne rezerve i markiranje, pa je zbog toga ona viša nego u Makedoniji i Bosni.

U Srbiji je akciza, kao vrsta poreza, skoro 55 dinara za litar dizela, za litar benzina 53,34 dinara, a na kilogram tečnog naftnog gasa 41,65 dinara“, rekao je Savić.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji Tomislav Mićović rekao je da je prema analizi tog udruženja od Nove godine prosječna maloprodajna cijena benzina povećana za 9,61 dinar po litru, dizela za sedam dinara, a tečnog naftnog gasa (TNG) autogasa za 2,41 dinar po litru.

Najnovije poskupljenje je posledica promena cena na berzi i cene sirove nafte, ali je i rezultat tržišnog nadmetanja 1.400 berzanskih stanica”, rekao je Mićović.

On je istakao da je teško prognozirati kako će se kretati cene sirove nafte na svetskim berzama i maloprodajne cijene goriva u Srbiji.

Na pitanje zašto su cene goriva niže u BiH i Makedoniji Mićović je rekao da “Srbija prednjači po visini zahvatanja u ceni dizela i TNG-autogasa pa su zbog toga naše cene ovih energenata po pravilu pri vrhu liste”.

Dodao je da se zbog nižih cijena gorivo iz BiH prenosi legalno i ilegalno u Srbiju i da se to vidi po padu prometa na pograničnim pumpama.

Država jeste preduzela određene čak i veoma rigorozne mere, ali ne možemo reći da se promet goriva u ovim regionima brzo oporavlja zbog čega su na gubitku ne samo vlasnici benzinskih stanica, već i država”, kazao je Mićović. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti