Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNakon duže od vijeka Britanci imali struju bez upotrebe uglja

Nakon duže od vijeka Britanci imali struju bez upotrebe uglja

LONDON, Britanija juče /21. aprila/cijeli dan nije koristila ugalj za stvaranje električne energije i to je prvi put od 1882. godine, saopšteno je iz Nacionalne elektrodistribucije.
Prethodni rekord najdužeg energetskog perioda bez uglja u Britaniji do sada je bilo 19 časova i to je postignuto u maju prošle godine i ponovo u četvrtak 20. aprila.

Britanska Vlada planira da postepeno ugasi termoelektrane do 2025. godine radi smanjenja štetnih gasova.

Juče je Britanija prvi put dobijala struju bez upotrebe uglja od 1882. godine kada je otvorena prva centrala sa pogonom na ugalj 1882. godine u Holborn Vijaduktu u Londonu.

Zvaničnik Nacionalne elektrodistribucije Kordi O `Hara istakao je da prvi radni dan bez uglja od početka industrijske revolucije ukazuje na promjene u energetskom sistemu.

“Britanija ima raznolike i fleksibilne izvore električne energije a to se i dalje mijenja jer Nacionalna elektrodistribucija usvaja sistem operacija koji se priilagođava promjenama”, naglasio je O`Hara.

Međutim, on napominje da iako Britanija prelazi na novi sistem, ugalj i dalje ostaje važan izvor energije.

Prema podacima sa internet stranice “gridvoč” skoro polovina energije u Britaniji dolazi od prirodnog gasa, a oko četvrtina od nuklearnih elektrana. Za dobijanje energije u Britaniji se koriste vjetar, biomasa, ali se i uvozi. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti