Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNestanak električne energije paralisao San Francisco

Nestanak električne energije paralisao San Francisco

SAN FRANCISCO,  Nestanak električne energije u San Franciscu koji je trajao sedam sati, izazvao je zastoje u radu saobraćajne signalizacije, paralisao poslovanje i zaustavio slavne tramvaje.

Nestanak električne energije izazvao je požar u trafostanici elektrane PG&E Corp., a paralisao je finansijsku četvrt San Francisca u kojoj se nalaze brojne banke i tehnološke kompanije.

Struje je nestalo nešto poslije devet sati ujutro i u jednom je trenutku bilo pogođeno skoro 90 hiljada potrošača, saopštio je PG&E. Uzrok požara bio je kratki spoj u trafostanici, objasnio je portparol PG&E-a Paul Doherty.

Zaposleni koji se nisu mogli koristiti dizalima ni svojim karticama izišli su na ulice u potrazi za otvorenim kafićem ili mjestom pod suncem kako bi uživali u neobično toplom danu. Ostali su jednostavno otišli kući, pa su se na trajektnim linijama stvorili veliki redovi.

U gradu su se stvorile saobraćajne gužve, a hitne službe morale su odgovoriti na 20 poziva za spašavanje ljudi iz zaustavljenih liftova, saopštila  je gradska vatrogasna služba. Ozlijeđenih i smrtno stradalih nije bilo. Mnoge kompanije, od kafića do velikih banaka bile su paralisane.

Wells Fargo & Co zatvorio je 13 bankarskih podružnica i četiri kancelarijske zgrade, dok je njujorška berza saopštila da je trgovanje u San Franciscu nakratko zaustavljeno. Zaposleni u kancelarijama Goldman Sachsa poslani su kući.

I druge banke zatvorile su svoje poslovnice, a u gradu koji se ponosi svojim tehnološkim napretkom blagajnici su se nakratko morali vratiti zastarjelom načinu provlačenja kartica.

Bez struje je ostala 21 škola, ali one su normalno radile, a najmanje tri bolnice morale su se osloniti na pomoćne generatore i otkazati sve operacije osim hitnih te uputiti hitne pacijente u druge ustanove.

Dostava električne energije uspostavljena je za sve potrošače u 18 sati, saopštio je PG&E.

Radnici su ušli u trafostanicu i procjenjuju štetu te počinju popravke”, rekao je Doherty.

Aerodrom u San Franciscu nije pogođen nestankom električne energije, a izvor iz ministarstva otadžbinske sigurnosti rekao je da nema dokaza da se radilo o terorizmu.

Portparol  FBI-a rekao je da agencija promatra incident, ali ga ne istražuje. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti