Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS uvezao struju za 42 miliona evra

EPS uvezao struju za 42 miliona evra

BEOGRAD, U prvom tromjesečju ove godine javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” uvezlo je 848 miliona kilovat-sati električne energije, što je platilo 42 miliona evra, a najveća količina struje kupljena je u januaru ove godine, piše Politika.

 

U januaru je kupljeno oko 541 milion kilovat-sati, za šta je izdvojeno 29 miliona evra, kažu u EPS-u odgovarajući na pitanje “Politike” koliko je struje uvezeno od početka godine.

Kako navodi taj list, zvanična statistika je u prva dva mjeseca registrovala pad proizvodnje od oko 9,8 odsto.
Govoreći o tome po kojoj je cijeni EPS plaćao uvezene kilovate, iz tog preduzeća navode da je u prvom kvartalu prosječna cijena kupovine električne energije bila 46, 64 evra po megavat satu.

U januaru su uvezeni kilovati bili skuplji i EPS ih je plaćao po cijeni od 53,9 evra po megavat času, navodi “Politika” dodajući da iz tog preduzeća ističu da je u to vrijeme na mađarskoj berzi električna energija koštala 81,25 evra.

Iz EPS-a tvrde da se proizvođnja uglja i električne energije odvija stabilno i u skladu sa planom.
Kako objašnjavaju, na nešto manju proizvodnju uticao je isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane.

U EPS-u ističu da se za prva dva mjeseca ove godine na kopovima “Kolubare” i “Kostolaca” proizvedeno skoro sedam miliona tona uglja, što je u potpunosti u skladu sa planiranim količinama.

Kada je riječ o finansijskim pokazateljima, preliminarni finansijski rezultat EPS-a za 2016. godinu, prije knjiženja imovine, je dobit od 17,3 milijarde dinara, što je rezultat preduzetih mjera finansijske konsolidacije, navodi beogradski list.

Iz te kompanije objašnjavaju da su uštedama u 2016. godini doprinjeli povećavanje efikasnosti i bolja organizacija, a navode i da su tokom 2016. godine u državnu kasu uplatili 87,4 milijarde dinara po raznim osnovama, što je 8,5 odsto ukupnih prihoda budžeta.

“Samo na razlici između uvoza i izvoza električne energije EPS je ostvario dobit od 64,5 miliona evra, procenat naplate je sve bolji”, ističu u EPS-u.

Kako dodaju, u 2016, godini zabilježen je procenat naplate od 95,2 odsto.
Gubici električne energije, tvrde, smanjeni su sa 14,02 odsto iz 2015. godine na 12,4 odsto u 2016. godini i ostvareno je dodatnih 836 miliona uštede u odnosu na plan.

Predsjednik Nadzornog odbora “Elektroprivrede Srbije” Branko Kovačević kaže da će EPS-u nedostajati struje sve dok ne završi gradnju novog bloka u “Kostolcu” od 350 megavata koji gradi s Kinezima, odakle će se buduće dobijati oko tri miliona tona uglja.

Kovačević dodaje i da je u naredne tri godine planirano da ovo javno preduzeće napusti 4.800 radnika. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti