Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠvajcarci odlučili na referendumu da će odustati od nuklearne energije

Švajcarci odlučili na referendumu da će odustati od nuklearne energije

ŽENEVA, Većina švajcarskih birača prihvatila je danas na referendumu prijedlog o postupnom napuštanju nuklearne i prelasku na obnovljivu energiju, po prvim projekcijama objavljenim nakon zatvaranja birališta.

Kako pokazuju projekcije temeljem prvih djelomičnih rezultata, prihvaćen je novi zakon o energiji koji podržavaju vlada i parlament, objavio je institut za istraživanje javnog mišljenja gfs. bern.

U Zuerichu, švajcarskom kantonu s najvećim brojem stanovnika, za novi zakon je glasalo gotovo 60 odsto birača, a u Ženevi više od 70 odsto. Prvi rezultati za čitavu zemlju očekuju se poslijepodne, a konačni predveče.

“Ovo je istorijski dan za sve koji se zalažu za zaštitu okoliša, bili oni u politici ili izvan nje”, poručila je zastupnica zelenih Adele Thorens Goumaz na švajcarskoj javnoj televiziji RTS-u.

Sve su stranke podržale novi zakon osim najveće švajcarske stranke UDC-a (Demokratska unija centra), protueuropske i protuimigracijske populističke stranke.

Ovaj novi zakon je rezultat dugog procesa kojemu se pristupilo nakon nuklearne havarije u Fukushimi koja je u martu 2011. prouzročila golemi tsunami u Japanu.

Zakon treba promicati obnovljivu energiju poput hidro- i sunčeve energije, geotermalnih izvora i biomase.

Nekolikosedmica nakon nesreće u Fukushimi, Švicarska, koja ima pet nuklearnih reaktora koji proizvode trećinu električne energije potrebne zemlji, odlučila je do 2034. napustiti korištenje nuklearne energije, napomenuvši da je taj rok načelan. Vlasti dodaju da će se zatvaranju centrala najvjerojatnije pristupiti nakon pedesetak, pa i šezdesetak godina njihova rada.

Nakon te odluke, švajarska vlada (koja djeluje po načelu konsenzusa i čini ju sedam ministara iz četiriju velikih stranaka) radila je na donošenju energetske strategije koju planira provesti etapno do 2050. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti