Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZeleni razvoj donosi veći rast i veću zaposlenost

Zeleni razvoj donosi veći rast i veću zaposlenost

BEČ,  Zemlje regiona ne treba da biraju između čiste energije i ekonomskog rasta jer zeleni razvoj donosi veći rast i veću zaposlenost.

To su poručili učesnici foruma Čista energija za održivu budućnost, koji se održao u Beču.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač istakao je na skupu da su sve članice Zajednice, koja je nastala prije 11 godina kao “mini, mini EU”, svjesne posljedica klimatskih promjena i da taj problem ujedinjuje sve zainteresovane strane.

Kopač je rekao da, s obirom na tu činjenicu, očekuje podršku za osnivanje grupe za klimatske promjene na Ministarskom savjetu EZ koji se održava danas i sutra u Beču.

Na panelu na visokom nivou u Beču o izboru između uglja i čiste energije trebalo je da učestvuje i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić koji je otakazao učešće.

Antić će međutim učestvovati na sastanku Ministarskog saveta EZ, potvrdili su za Betu u EZ.

Generalni direktor austrijskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, prirodne sredine i vodoprivrede Ginter Libel rekao je na skupu u organzaciji EZ i Balkan grin fondacije da “obnovljivi izvori stimulišu domaću dodatu vrijednost”.

Prema njegovim riječima, razvoj obnovljivog sektora međutim traži jasnu opredeljenost vlada i sigurnost za investitore.

Istovremeno je Artur Runge Mecger, direktor direktorata za klimatsku strategiju u Generalnom direktoratu za klimatske akcije Evropske komisije, kazao da borba protiv promena klime nije pitanje za “iza zatvorenih vrata”, već da zahtjeva podršku i civilnog društva i biznisa.

Mecger je rekao i da će EU i nakon Trampove odluke o izlasku SAD iz Pariskog sporazuma zadržati vodeću poziciju, sa drugima, u borbi protiv promena klime.

On je naglasio da rast i smanjenje štetne emisije gasova idu zajedno dodajući da je razvoj tehnologije donio bolja i jeftinija rješenja zahvaljujući kojima čista energija može da bude konkurentna.

Direktor Mreže za klimatske akcije Evropa Vendel Trio rekao je da su klimatske promjene već izazvale velike štete na Balkanu.

Sagorjevanje uglja, prema podacima Alijanse za zdravlje i životnu sredinu, košta region 8,5 milijardi evra godišnje.

Trio je rekao da su Srbiju posljedice klimatrskih promjena koštale pet milijardi evra u posljednjih 15 godina i da to najbolje pokazuje zašto je važna borba protiv promjena klime.

Da je tranzicija na obnovljive izvore moguća, prema njegovim riječima, dokazuje i novi izvještaj OECD koji je pokazao da rast i prelazak na obnovljive izvore energjije idu “ruku pod ruku”.

Prema izvještaju OECD, ambiciozne klimatske politike doprinose ekonomskom rastu i mogu dodati 2,5 odsto na planirani rast BDP

Tranzicija na obnovljive doprinosi rastu, zapošljavanju, smanjenju uvoza energije i smanjenju cena energije”, istakao je Trio.

Kako je dodao, na EU se gleda da finansijski pomogne ali i podrži na tehnološkom planu prelazak Balkana na čistiju energiju.

Zamjenik direktora Sekretarijata EZ Dirk Bušle ocijenio je da je prelazak na čistiju energiju za zemlje EZ uvek političko pitanje. Takođe je ukazao na to da se članice EZ čvrsto opredjeljene za održivi razvoj ali bez konkretnih planova.

Za vrijeme skupa održana je i pres konferencija na kojoj su EZ i EBRD potpisale Memorandum o razumevanju o radu na održivom razvoju koji, prema rečima Kopača, predstavlja samo priznanje dobre saradnje koja već postoji između Zajednice i evropskog kreditora. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti