Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50 odsto

Rekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50 odsto

BANJALUKA – Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta, jedna od najstarijih u Banjaluci, izgrađena daleke 1931. godine – gdje je prvobitno bila smještena učiteljska škola, dobila je novi sjaj kao 18. objekat rekonstruisan u okviru projekta energetske efikasnosti.

Rekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50odsto

Rekla je ovo Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije ovog objekta.

“Građevinski radovi su urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, zamijenjeni su krovna konstrukcija, stolarija i radijatorski ventili, objekat je termički izolovan, postavljena je led rasvjeta. Najbitnije je što su prešli sa fosilnih grijanja na obnovljive izvore”, rekla je Golićeva

Dodala je da je projekat koštao oko milion KM, u kojem je Vlada RS uložila 600.000 KM za energetsko opremanje objekta, a UNDP sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS oko 400.000 KM.Foto: V. Tripić

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP BiH, rekla je da su ovim kreirani i bolji uslovi za rad studenata na Prirodno-matematičkom fakultetu.

“Fakultet će sada kroz mjere energetske efikasnosti uspjeti da kreira uštede na novcu koji se trošio za nabavku skupog goriva za grijanje, a sada će taj novac moći da uloži u obrazovanje”, rekla je ona.

Dodala je da projekti poput ovog stvaraju i nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, instalacije, određene energetske efikasne opreme, odnosno u “zelenim” poslovima koji predstavljaju budućnost ove zemlje, te je zahvalila Vladi Švedske na finansiranju projekta.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže da su uštede mnogo veće nego što su očekivali, tokom protekle zime uštedjeli su 50 odsto energenata, te da se uštede konstantno naglašavaju i kroz električnu energiju.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, istakao je da će se ovim projektom dobiti uštede koje će se usmjeriti u nove školske objekte.Foto: V. Tripić

“Nedavno smo razgovarali u Rektoratu da krenemo u izgradnju krova i stolarije na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, a pored toga radimo i na projektima za građenje Šumarskog fakulteta”, rekao je Malešević.

U okviru svečanosti na PMF-u, Golićeva i Sinanogluova su potpisale sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Univerzitetskoj bolnici Foča i Osnovnoj školi “Mladen Stojanović” u Laktašima, gdje će Vlada RS finansirati kompletnu energetsku opremljenost, dok će UNDP finansirati mašinski dio sa 2,2 miliona KM.

Golićeva je istakla da je Vlada RS za bolnicu u Foči izdvojila četiri miliona maraka, te da će do kraja godine biti završeni preostali objekti u toj bolnici.

Takođe je potvrdila da je grad Banjaluka za projekat efikasnosti prijavio zgradu Kulturnog centra Banski dvor i izrazila želju da on bude sproveden. Među zvaničnicima na svečanosti povodom rekonstrukcije zgrade PMF-a bili su i Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti