Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiInspektori PURS kontrolišu transferne cijene između Rafinerije nafte i Optima grupe!!!

Inspektori PURS kontrolišu transferne cijene između Rafinerije nafte i Optima grupe!!!

 – Vidović: Počeli smo kontrolu transfernih cijena svih povezanih pravnih lica u naftnoj industriji RS
– Revizija: Rafinerija nema dobru dokumentaciju o transfernim cijenama  
– Optima grupa duguje Rafineriji nafte i Rafineriji ulja desetine miliona KM

 

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske počeli su opsežnu kontrolu transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, Nestro Petrolu i „Optima grupi“, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.

Ovu informaciju potvrdila je i direktor Poreske uprave RS Zora Vidović, ističući da će se o svemu više znati nakon što inspektori završe posao.

„Kontrola transferenih cijena svih povezanih pravnih lica u naftnoj industriji traje već neko vrijeme“, rekla je Vidović za CAPITAL.

Iako su ruska „Optima grupa“ i sa njom povezane firme, rafinerije nafte i ulja, najveći uvoznici i izvoznici, Vidović priznaje da transferne cijene nisu kontrolisali posljednjih šest godina, odnosno da je posljednja kontrola ovog tipa bila 2011. godine.

Revizori upozoravali Ruse na transferne cijene

U posljednjim revizorskom izvještajima revizori su jasno ukazali da bi, zbog transfernih cijena, Poreska uprava mogla da „pokopa“  naftnu industriju.

„Društvo ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima. Iako rukovodstvo smatra da društvo posjeduje dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva. Rukovodstvo društva smatra da eventualna različita tumačenja neće imati materijalno značajnih posljedica po finansijske izvještaje“, naveli su revizori.

„Optima“ najveći dužnik

Iz „Optima grupe“ nismo dobili odgovore na pitanja o kontroli inspektora Poreske uprave i podacima o poslovanju sa povezanim pravnim licima.

Ipak, u revizorskim izvještajima Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i Nestro Petrola, oni su jasno prikazani.

Gotovo sve prihode Rafinerija nafte Brod ostvaruje samo od prodaje učinka povezanim pravnim licima (76,5 miliona KM).

Povezane firme brodskoj rafineriji duguju skoro 33 miliona KM i to je, u odnosu na 2015. godinu, više za oko pet miliona KM. Rafineriji najviše duguje upravo krovna „Optima grupa“, u kojoj su Rusi jedini vlasnici.

“Optima grupa“ Rafineriji Modriča duguje oko 25 miliona KM, što je gotovo kompletan iznos duga povezanih firmi. Ovaj iznos je za oko osam miliona KM veći u odnosu na godinu prije. Modrička Rafinerija ulja od povezanih firmi Grupe prihodovala je 2016. godine 27,8 miliona KM, što je za 2,2 miliona manje u odnosu na 2015. godinu.

Nestro Petrolu, prema revizorskom izvještaju za prošlu godinu, povezane firme dugovale su oko 194.000 KM, od čega „Optima grupa“ 166.099 KM, Rafinerija ulja Modriča oko osam hiljada KM, a Rafinerija nafte Brod oko deset hiljada KM.

Preduzeće je od ovih firmi prihodovalo oko 425.000 KM, dok su rashodi dosegli cifru od čak 156,1 milion KM.

Akumulirani gubitak naftne industrije RS 657 miliona KM

„Optima grupa“ Banjaluka, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, završila je prošlu godinu sa gubitkom od čak 228 miliona maraka, odnosno čak 91 milion KM više nego godinu ranije.

Naftna industrija RS iz godine u godinu bilježi veoma loše rezultate. Samo u prošloj godini Rafinerija nafte Brod ostvarila je gubitak od 71,5 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak porastao na 591 milion KM. Milionske gubitke ima i Rafinerija ulja Modriča, koja je prošlu godinu završila u minusu od milion KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na 55 miliona KM.

Jedini pozitivan u prošloj godini bio je Nestro Petrol sa zanemarivom dobiti od 4.500 KM u odnosu na prihod koji je iznosio 204,6 miliona KM. Akumulirani gubitak Nestro Petrola na kraju 2016. bio je 11 miliona KM.

CAPITAL: Žana Gauk

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti