Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCrnogorska domaćinstva za struju duguju 127,7 miliona evra

Crnogorska domaćinstva za struju duguju 127,7 miliona evra

PODGORICA,  Dug crnogorskih domaćinstava za utrošenu električnu energiju se smanjuje, što je veoma važno, i prema posljednjim podacima iznosi 127.733.396 evra, rekao je u intervjuu Vikend novinama izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje Nikola Bezmare.

Kako je istakao, razlog smanjenja dugovanja je, prije svega, efikasnija naplata koja dovodi do rastuće stope naplate.

“EPCG preduzima razne aktivnosti kako bi naplatila dugovanja od domaćinstava, ali takođe vodi računa da krajnju mjeru isključenja primjeni samo onda kada na drugi način ne može dogovoriti dinamiku izmirenja dugovanja. Svoje rezultate već duže vrijeme daje akcija ‘Podijelimo teret’, kao i stimulativni popust za redovne platiše. Naravno, ne možemo da napomenemo da i ugradnja ‘pametnih’ brojila uveliko dopriinosi rastu stope naplate”, poručio je on.

Bezmare je objasnio da EPCG prinudnim mjerama naplate pristupa samo onda kada iscrpi sve druge mehanizme i alate koji su joj na raspolaganju po osnovu Opštih uslova o snabdijevanju električnom energijom.

“Potrošačima koji imaju dugovanja nudimo opciju potpisivanja klasičnog protokola, koji podrazumijeva učešće od 30 odsto i otplatu ostatka duga na rate. Pomenuo sam i akciju “Podijelimo teret” koju su potrošači dobro prihvatili jer se nudila dinamika otplata duga u fisknim mjesečnim ratama do 24 mjeseca, bez učešća, a ujedno se obustavlja i obračun zatezne kamate. Trenutno oko 23.000 potrošača ima aktivne ugovore i izmiruje dug u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura. Inače, podsjećavanja radi, potrošač ima obavezu da svoj račun plati u roku od osam dana od prijema, ako to ne uradi šaljemo opomenu, a ako u roku od osam dana od prijema opomene ne izmiri svoj dug ili sklopi protokol, EPCG sprovodi ili obustavu snabdijevanja električnom energijom ili pokreće Prijedlog za izvršenje putem Javnih izvršitelja”, kazao je izvršni rukovodilac FC Snadbijevanje.

Bezmare je istakao da najviše duguju potrošači iz Bijelog Polja, a, već tradicionalno, najmanje iz Tivta. Osvrnuo se i na “Zlatni tim”, potrošače koji redovno izmiruju račune, zbog čega imaju deset odsto popusta.

U ‘Zlatnom timu’ je trenutno 126.345 domaćinstava, a njih još 42.790 redovno izmiruju svoje obaveze i ostvaruju popust od pet odsto na aktivnu energiju. Ponosni smo, jer smo od trenutka uvođenja “Zlatnog tima” skoro pa udvostručili broj domaćinstva koji redovno izmiruju svoje obaveze”, poručio je on.

Izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje je naglasio da se EPCG prilagođava savremenim trendovima poslovanja u kojima je potrošač na prvom mjestu.

Pokušavamo da gradimo i održavamo odnos uzajamnog poštovanja i povjerenja sa našim potrošačima, koristeći savremene metode i kanale komunikacije. Da smo na pravom putu govore i brojke, FB strana ima skoro 10.000 korisnika. S obzirom da 70 odsto građana Crne Gore koristi Fesjbuk odlučili smo da im se približimo putem tog društenog medija i ponudimo jedan on line korisnički servis koji daje izvanredne rezultate. Eksterni veb-sajt EPCG 2016 posjetilo je 584.000 korisnika, njih čak 45 odsto pristupa putem mobilnih uređaja. Korisnici se na sajtu mogu registrovati i redovno pratiti istoriju svoje potrošnje, a mogu i sami aktivirati servise koje žele. Podatak da skoro 21.000 potrošaća koristi uslugu elektronskog računa, a da je call centar obradio preko 200.000 poziva govori u prilog tome da smo na pravom putu”, objasnio je Bezmare. RTCG

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti