Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijene nafte prošle sedmice porasle

Cijene nafte prošle sedmice porasle

NJUJORK, Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle, po prvi put nakon pet sedmica pada, jer podaci pokazuju da je proizvodnja u SAD-u pala, a da potražnja u Kini jača.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 5,2 posto, na 47,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio sedam posto, na 46,04 dolara. Time su se cijene odmakle od najnižih razina od augusta prošle godine.

Rast cijena nafte zahvaljuje se slabljenju dolara, čija je vrijednost prema korpi valuta skliznula na najnižu razinu od prošlog oktobra, potaknuvši ulagače da kupuju robu čije su cijene iskazane u američkoj valuti, kao što je nafta.

Podršku cijenama pružile su i naznake slabljenja proizvodnje u SAD-u jer su novi podaci pokazali da je prošle sedmice proizvodnja pala za 100.000 barela, na 9,3 miliona barela dnevno, što je njen najveći pad od jula prošle godine.

Podršku tržištu pružio je i podatak o rastu tvorničkih aktivnosti u Kini po najbržoj stopi u tri mjeseca, što ukazuje na jačanje potražnje za naftom.

No, i dalje nitko nije siguran može li se uspon cijena nastaviti jer je globalna ponuda nafte i dalje obilna, uprkos smanjenju proizvodnje u grupi vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) za oko 1,8 miliona barela dnevno.

Naime, neke članice OPEC-a, koje su izuzete iz tog dogovora, povećavaju proizvodnju, a očekuje se i nastavak jačanja proizvodnje u SAD-u.

U prvom polugodištu cijene nafte na oba tržišta potonule su više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998., kada su izgubile 19 posto. fena

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti