Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočeo kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik

Počeo kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik

UGLJEVIK – Termoelektrana Ugljevik je 1. jula izašla iz pogona čime je započeo 90-dnevni kapitalni remont vrijedan 40 miliona KM, koji se izvodi prvi put od 2010. godine.

U toku ovog remonta biće obavljeni i značajni investicioni zahvati, a termoelektrana će u tom periodu biti veliko gradilište, u kome će pored radnika preduzeća biti angažovano i oko petsto radnika raznih izvođačkih firmi.

“Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je takođe počela nedavno. Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je devedeset dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona eura”, kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik Milutin Tasovac.

U  termoelektrani su obavljene opsežne pripreme, kao bi se svi predviđeni radovi obavili u predviđenom roku sa jasnim termin planom koji treba da uskladi njihovo blagovremeno izvođenje.

“Nakon radova koje ćemo izvršiti u ovih devedeset dana, očekujemo značajno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. Puni pozitivni efekat ovih zahvata će se pokazati u narednim godinama”, zaključuje Milutin Tasovac.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu je, pored rekonstrukcije elektrofiltera, predviđen veliki obim investicionih zahvata na kotlovskom postrojenju.

Plan je zamjena međupregrijača pare 1, sa povećanom ogrevnom površinom, a vrijednost ovih poslova je 5,4 miliona maraka. Poslednjih godina je zbog pucanja cijevi usled abrazije na međupregrijačima pare 1, termoelektrana imala trinaest neplaniranih zastoja.

Predviđen je veliki obim radova na plafonu kotlovskog postrojenja, širmovskim pregrijačima pare kao i u ložištu kotla u sve tri zone, nižoj, srednjoj i višoj.

Izvrši će se kapitalni remont generatora, prvi nakon sedam godina, će se raditi u skladu sa svim tehničkim zahtjevima, a naročita pažnja će se obratiti na sanaciju toplih mjesta na statorskom djelu (lim-paketi), zamjenu oštećenih štapova namotaja generatora.

Takođe će se izvršiti veći zahvati na turbini. Nakon realizacije nabavke vitalnih rezervnih djelova, otvorio se prostor za te zahvate: zamjenu lopatica na 34. stepenu cilindra niskog pritiska te 7. i 12. stepenu cilindra visokog pritiska, kao i kompletnu zamjenu zaptivanja cilindra niskog pritiska.

U remontu će se uraditi značajna zamjena “armature” u GPO i na kotlovskom postrojenju, zahvati na ventilatorima dimnih gasova, kanalima dimnog trakta, ugljenog praha, dozatorima, dodavačima uglja, itd. Većih radova biće i na spoljnim i pomoćnim objektima termoelektrane (naročito na rashladnom tornju i HPV-u), a radiće se i brojni drugi radovi koji su predviđeni planovima remonta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti