Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZvizdić: Uskoro okvirna energetska strategija BiH

Zvizdić: Uskoro okvirna energetska strategija BiH

SARAJEVO, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da ne postoje prepreke da BiH u skorom vremenu dobije okvirnu energetsku strategiju koja će uvažiti sve ono što predlože entiteti, odnosno institucije koje imaju zakonska ovlaštenja u ovoj oblasti.

Zvizdić je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je BiH, imajući u vidu energetske potencijale, lider u regionu.

“Treba istaći da hidroenergetski potencijali stavljaju BiH na osmo mjesto u Evropi, imamo šest miliona tona rezervi najkvalitetnijeg uglja, potencijale u oblasti obnovljive enegije, vjetroelektrana, bio energije itd”, istakao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara naveo je da BiH ima suficit u proizvodnji i izvozu električne energije, ali da se neke institucije ponašaju kao da je BiH sama na planeti i da se sva energija proizvodi u BiH.

“Ne razumiju šta je regionalni energetski sistem, šta je integrisanje u energetsku mrežu Jugoistočne Evrope i Evrope. Zbog toga imamo usporavanje usvajanja strateških dokumenata, što nas onemogućava u ispunjavanju uslova iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa i da budemo kredibilan partner, možda najvažniji činilac Jugoistočne Evrope i Energetske zajednice EU”, dodao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je obezbijedio novac za izradu strategije na nivou BiH i entiteta, te uspio da koordiniše sve da se dođe do strategije.

“Ne postoji više nijedna prepreka da ta strategija bude usvojena u nekom vrlom brzom periodu – ne govorimo o mjesecima, sada govorimo o sedmicama, pa možda i danima”, naveo je Zvizdić.

On je dodao da prioriteti strategije, koje će odrediti entiteti i Savjet ministara u koordinisanoj akciji, treba da budu fokusirani na obezbjeđivanje kontinuirane proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, postepeni prelazak u skladu sa evropskim standardima na obnovljive izvore energije, te cjenovnu pristupačnost za građane i privredu BiH.

“Brzo ćemo doći do okvirne energetske strategije koja će uvažiti sve ono što će nam predložiti oni koji imaju zakonska ovlaštenja u toj oblasti”, dodao je Zvizdić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti