Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiStruja u Srbiji poskupljuje dva odsto

Struja u Srbiji poskupljuje dva odsto

BEOGRAD, Posljednji put struja je u Srbiji poskupila u oktobru prošle godine 3,8 odsto, a prije toga u avgustu 2015. 12 odsto.

Elektroprivreda Srbije je, poslje analize sa ekspertskim timom Svjetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtjev Agenciji za energetiku Srbije za povećanje cijene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike Srbije. Agencija će danas odgovoriti na zahtjev.

Ukoliko odobri poskupljenje nove cijene električne energije u Srbiji važiće od 1. oktobra 2017. godine.

To predstavlja usklađivanje cijene samo za dio inflatornog kretanja, što je posljedica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, za šta je dobijena pozitivna ocijena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Riječ je o do sada najnižem povećanju cijene električne energije u Srbiji i ono će se na prosječnog potrošača odraziti uvećanjem mjesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

Srbija ostaje država sa ubjedljivo najnižom cijenom električne energije u Evropi, daleko ispod cijena u regionu, piše u saopštenju.

Struja je u Srbiji jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cijena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, za šta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara godišnje, stoji u saopštenju.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovata električne energije mjesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Struja je u Srbiji posljednji put poskupela u oktobru 2016. godine 3,8 odsto, a prije toga u avgustu 2015. 12 procenata, iako je prvobitno traženo da poskupljenje bude 15 odsto, s čim se vlada nije složila.

Inače, memorandumom s MMF-om koji je Srbija potpisala, ovo treće poskupljenje od dva odsto, bilo je predviđeno uz ogradu „ako bude neophodno” dok su prethodna dva posljedica daljeg približavanja tih cijena tržišnom nivou.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je, prilikom posljednjeg poskupljenja, rekao da vlada čini sve da se proces dostizanja minimalne tržišne cijene struje u Srbiji razvuče na duži niz godina, ne kraći od pet godina, uz očekivanja, kako je rekao „da neće morati da dođe do novih poskupljenja struje, jer se nastoji da se postignu unutrašnje uštede i bolji finansijski rezultati u radu EPS-a”.

Smanjenjem razlike između tržišne i sadašnje cijene struje za domaćinstva i male kupce, bili bi smanjeni rizici EPS-a da preduzeću ponestane para, dok bi se realnom cijenom omogućio razvoj i nove investicije. Pogotovo, ako se zna da je cijena električne energije za garantovano snabdjevanje u Srbiji znatno ispod cijena u regionu.

Inače cijena kilovata ide od 1,46 dinara za nižu dnevnu tarifu u zelenoj zoni bez PDV-a, do 17,520 dinara za višu dnevnu tarifu u crvenoj zoni,  riječ je o dvotarifnim brojilima. Politika

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti