Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraVelika šteta: Vjetroelektrana poput papira

Velika šteta: Vjetroelektrana poput papira

PAG, Zadarska županija je među vodećim u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, mahom vjetroelektrana.Međutim njih je sada – jedna manje. U prvom u Hrvatskoj podignutom vjetroparku iznad paške Solane, usred jake bure, srušila se vjetroelektrana.

Teška 35 tona, strujom može da snabdjeva i do 600 domaćinstava. Šteta je oko 600.000 evra. Preostalih šest u punom je pogonu i nisu primjećena oštećenja.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu duvala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vertrenjači.

Panza je istakao kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema povređenih, a poduzete su i sve mere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema, objavio je HRT.

Najprije je slomljena jedna od tri elise na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u radu, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti