Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Federaciji BiH 86 firmi odustalo od „Elektroprivrede BiH“

U Federaciji BiH 86 firmi odustalo od „Elektroprivrede BiH“

SARAJEVO, Pravo promjene snabdjevača električne energije iskoristilo je 86 kompanija u FBiH, podaci su Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH. One su birale između 26 licenciranih snabdjevača. Razlog sporijeg razvoja tržišta struje u Republici Srpskoj su cijene koje su znatno niže od cijena u FBiH. Zato je tržište RS neatraktivnije za ostale snabdjevače, jer nisu u mogućnosti da konkurišu postojećim cijenama „Elektroprivrede Srpske“, kazao je u intervjuu za CAPITAL direktor „Alpha Energy“ Faris Kreso, međunarodne grupacije koju kompanije širom svijeta konsultuju o izboru snabdjevača. 

 

Kada je u pitanju najveći izazov s kojim se kompanije susreću pri izboru, Kreso ističe da je ključna cjenovna turbulencija na tržištu električne energije.

„Nepredvidivost kretanja cijena na tržištu kompanije stavlja u poziciju koja iziskuje proaktivan i temeljit pristup pri kreiranju kupovne strategije, kako bi zaštitile svoj budžet od nepredviđenih izdataka“, napomenuo je.

CAPITAL: Kompanije biraju najpovoljnije distributere, šta utiče na cijenu struje?

KRESO: Brojni su faktori koji utječu na pravac kretanja cijena električne energije čija bi osnovna podjela bila na dugoročne i kratkoročne pokretače. Osnovni indikatori su vremenska prognoza, koja se odražava na potražnju; cijena uglja kao jedne od osnovnih sirovina za proizvodnju energenta; balans potražnje i ponude; cijena sirove nafte; tržišni sentiment koji ukazuje na očekivanja tržišnih učesnika vezano za trendove koji utječu na cijene… Mađarska berza (HUPX) je jedna od referentih platformi za praćenje kretanja cijena za područje BiH i ostatka Jugoistočne Evrope. Trenutno, najdominantniji faktori odgovorni za porast cijena električne energije su nepovoljni hidrološki uslovi u regionu zbog nestašice padavina i visoke cijene uglja uzrokovane problemima sa proizvodnjom i opskrbom tržišta.

CAPITAL: Kada kupiti električnu energiju i kako zapravo izabrati adekvatan ugovor?

KRESO: Pouzdana procjena adekvatne tačke ulaska na tržište je kompleksan zadatak koji zahtijeva pripremu od strane potrošača. Treba uzeti u obzir kvantitativne i kvalitativne potrebe potrošača u periodu isporuke energenta, uz adekvatnu nabavnu strategiju i plan za upravljanje rizicima. Stručne konsultacije sa konsultantom za energiju su u ovom smislu dobrodošle.

CAPITAL: Jeste li zadovoljni uređenjem tržišta struje u BiH?

KRESO: S obzirom da je BiH trenutno pod sankcijama, te da će Energetska zajednica uvesti dodatne sankcije BiH koje će osjetiti entiteti, kao i da treći paket EU direktivne vezan za električnu energiju nije u potpunosti implementiran, niti prvi paket za prirodni gas usvojen, ne možemo se pohvaliti situacijom. Optimistično se nadamo bržem razvoju tržišta, nakon uklanjanja trenutnih poteškoća.

CAPITAL: Govori se o formiranju berze električne energije na nivou BiH. Koji je značaj formiranja ovog tijela?  

KRESO: Nakon izlaganja direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača, to je trenutno veoma osjetljivo pitanje. Naime, Hrvatska i Srbija se mogu pohvaliti uspješno uspostavljenim berzama električne energije CROPEX i SEEPEX, dok se BiH još uvijek ne može usaglasiti na političkom nivou. Zbog toga smo uvrstili temu osnivanja bosanskohercegovačke berze na forum koji organizujemo 31. oktobra u Sarajevu, zajedno sa kancelarijom britanskog Minisarstva za međunarodnu trgovinu. Pozvali smo komercijalne potrošače i ostale aktere energetskog sistema BiH, da kroz konstruktivnu diskusiju pokušamo dati odgovor na ovo pitanje.

CAPITAL: Koja je zapravo uloga „Alfa Energy grupacije“ u BiH?

KRESO: Naša uloga na liberiziranom tržištu električne energije u BiH je da kroz stratešku nabavku energenta, optimizaciju potrošnje i unapređenje energetske efikasnosti, smanjimo ukupan trošak energenata našim klijentima. Kroz navedene aktivnosti promovišemo transparetnost, konkurentnost i unaprijeđenje kvaliteta usluga i izbora opcija ponuđenih komercijalnim i industrijskim potrošačima električne energije u BiH i regionu.

CAPITAL: Grupacija je dugo aktivna u BiH i svijetu. Koje su svjetske kompanije tražile vaše konsultantske usluge kada je u pitanju odabir distributera električne energije?

KRESO: „Alfa Energy grupacija“ djeluje od 1995. godine u Londonu i možemo se pohvaliti uspješnom saradnjom i povjerenjem koje su nam ukazale kompanije kao što su „British Airways“, „Panasonic“, „Red Bull“, kao i brojne druge čija imena ne možemo spomenuti iz diskrecionih razloga predviđenih ugovorom o saradnji. Činjenica da stopa retencije klijenta grupacije „Alfa Energy“ kontinuirano ne pada ispod 95 odsto je pouzdan indikator kvalitete i dosljednosti u standardu pružanja naših usluga.

CAPITAL: Žana Gauk

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti