Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHrvatskoj prijete penali EU ako opskrbljivači struje odu iz zemlje

Hrvatskoj prijete penali EU ako opskrbljivači struje odu iz zemlje

ZAGREB,  Vlada Hrvastke  je za još godinu dana produljila obavezu svih opskrbljivača električnom energijom, među kojima je HEP najveći, a ostalih desetak su RWE, GEN-I, Crodux, HT i drugi – da po regulusanoj cijeni otkupljuju energiju proizvedenu u vjetroelektranama i iz drugih obnovljivih izvora što će, može se čuti od opskrbljivača, uzrokovati njihov odlazak iz Hrvatske, moguće poskupljenje struje i plaćanje penala EU-u.

Obaveza opskrbljivača, a u najvećim količinama HEP-a, da kupuju struju od proizvođača iz obnovljivih izvora, trebala je po Zakonu o obnovljivim izvorima energije prestati na kraju 2016. godine, ali produžena je na cijelu ovu, sad i na 2018. godinu.

U obrazloženju Vladine odluke stoji kako će time biti spriječene povrede ugovornih obveza, prema »obnovljivcima«. Shvatilo se da je prijašnjih godina na mrežu priključeno previše vjetroelektrana i drugih, kojima država kroz prvih 14 godina rada isplaćuje sigurnu otkupnu cijenu struje koju proizvedu.

Ta se otkupna cijena, koja je znala biti i triput skuplja od konvencionalne struje, finansira iz obaveze svih opskrbljivača da kupuju njihovu energiju, kao i iz naknade koju plaćaju svi potrošači, a koja je od septembra povećana za tri puta.

»Obnovljivci« bi svoju struju trebali prodavati na berzi električne energije, koja je i osnovana s tom namjenom.

Kako neslužbeno saznaje Novi list, dosadašnja obaveza otkupa »zelene« energije je dio HEP-ove konkurencije već natjerala u veliki minus. Neslužbeno se može čuti da nekoliko njih želi prodati portfelj opskbljivača potrošača strujom. Pitanje je, međutim, hoće li nakon Vladine odluke za te kompanije  biti interesa pa je moguće da one napuste hrvatsko tržište, što bi donijelo penale EU-a Hrvatskoj zbog nestanka liberalizacije, u iznosu od desetak hiljada evra dnevno.

Najnovija je odluka iznenadila alternativne opskrbljivače koji su dolaskom u Hrvatsku prije nekoliko godina, potrošačima donijeli i do 30 odsto jeftiniju struju, čemu se onda morao prilagoditi i HEP. Teret »zelene« energije, kažu, više ne mogu podnositi, za razliku od HEP-a koji ima vlastitu jeftinu proizvodnju struje iz hidroelektrana i svoju mrežu.

Ipak, produžavanje obaveze otkupa i HEP-u će prouzročiti minus od 200 miliona kuna u 2018. godini. HEP drži 90 posto tržišta pa onda preuzima i toliko otkupa od »obnovljivaca«, ali i drugi po redu opskrbljivač, RWE, navodno će u idućoj godini morati podnijeti gubitak od nekoliko miliona evra.

Manjima od njega biće i teže, zbog čega su svoje »strujne« portfelje oglasili za prodaju. To će dovesti do nestanka tržišta jer niti jedan sljedeći investitor neće htjeti u Hrvatsku, u kojoj tržište propada zbog političke regulacije. Novi list

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti