Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektromreža Srbije pravi novu regionalnu berzu struje

Elektromreža Srbije pravi novu regionalnu berzu struje

BEOGRAD, Elektromreža Srbije potpisala je Memorandum o razumjevanju o stvaranju međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

 

Kako je saopšteno iz EMS-a, Memorandum je potpisan s predstavnicima Berze električne energije za jugoistočnu Evropu – SEEPEX, Evropske berze električne energije EPEX SPOT, Berze električne energije Mađarske – HUPX i mađarskog operatora prenosnog sistema MAVIR.

 

Sporazum predviđa spajanje HUPX i SEEPEX, preduzeća koja su operatori organizovanog dan-unapred (spot) tržišta električne energije u Mađarskoj i Srbiji, uz zadržavanje snažne veze sa EPEX SPOT-om, kao vodećim nosiocem uspostavljanja jedinstvenog evropskog tržišta. EPEX SPOT, EMS i MAVIR naći će se u ulozi osnivačkih akcionara nove berze električne energije.

 

Nova berza će koristiti usluge EPEX SPOT-a za obavljanje aktivnosti na dan-unaprijed tržištu, kao i aktivnosti na njegovom povezivanju. Sjedište berze će biti u Budimpešti i Beogradu.

 

Rokovi za puštanje u rad nove berze biće objavljeni u kasnijoj fazi realizacije projekta, a na završetak spajanja SEEPEX i HUPX uticaće svi važeći regulatorni i zakonski uslovi.

 

Svih pet partnera saglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je reč o integraciji regiona centralnozapadne Evrope sa regionom centralnoistočne Evrope. Osim toga, unapređenje saradnje operatora prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu centralnozapadne, centralnoistočne i jugoistočne Evrope, biće i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona jugoistočne Evrope sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije.

 

Projekat ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi željeli da se pridruže ovoj inicijativi, navodi se u saopštenju.    Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti