Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHET važan subjekat za cijelu Republiku Srpsku

HET važan subjekat za cijelu Republiku Srpsku

TREBINJE, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Trebinju da su “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/ veoma važan subjekat za cijelu Republiku Srpsku koji 50 godina uspješno radi i doprinosi cjelokupnom njenom razvoju.
Prisustvujući obilježavanju 50 godina rada Hidroelektrane “Trebinje jedan”, Dodik je istakao da postoje sve pretpostavke da i narednih 50 godina ona radi uspješno na dobrobit i regije i Srpske.

Investicije koje HET finansira govore o dobroj perspektivi i sigurnoj budućnosti kompanije, Republike Srpske i grada Trebinja”, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na veoma značajan projekat koji se gradi u Hercegovini – “Gornje horizonte”, ističući da je agilno rukovodsto HET-a zajedno sa “Elektroprivredom” i vlastima Republike Srpske realizovalo neke od radova i da se stvaraju uslovi da se izabere partner koji bi mogao da pomogne u daljoj izgradnji.

“Ono što je definitivno naša odluka je da to ostaje u vlasništvu Republike Srpske, jer nismo spremni da dijelimo ni vlasništvo ni suvlasništvo na pitanjima hidroelektrana sa bilo kim. To treba da ostane trajno vlasništvo Republike i da predamo upravljanje budućim generacijama koje dolaze”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da su u toku pregovori sa dvije moguće kompanije koje su spremne da pomognu u finasiranju, izvođenju i završetku radova na ovom kapitalnom projektu.

“Projekat izgradnje Hidroelektrane `Dabar` smo postavili na put sa koga nema povratka do izgradnje”, poručio je Dodik.

Izgradnja HE “Trebinje jedan” počela je 1958. godine, a pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika.

Završetkom prve faze izgradnje sistema “Trebišnjica” konačno je riješen problem plavljenja Popovog polja, a formiranjem stalnog vodotoka omogućeno je navodnjavanje i intezivna poljoprivredna proizvodnja na oko 4.000 hektara Trebinjskog, Mokrog i Popovog polja.

Brana Grančarevo je centralni objekat sistema HET i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

Obilježavanju značajnog jubileja prisustvuje i veliki broj gostiju iz cijele Republike Srpske i poslovni partneri iz regiona. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti